Tři dny epické fantasy zábavy. (A nedostatek spánku. pozn. red.) I tak by se dal popsat Fest Na Tahu, jihočeský fantasy festival, za jehož zrodem stojí stejnojmenná partička hráčů nejslavnějšího RPG systému Dungeons & Dragons. Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity nechali tentokrát Tahouni za sebou a vrátili se částečně zpět ke kořenům: do krásné prvorepublikové budovy Domu dětí a mládeže, která praskala ve švech zábavnými aktivitami.

Fest Na tahu je RPG festival, takže se zde samozřejmě hrály RPG hry! Konkrétně GoblinPunk, Stargate, City of Mist a samozřejmě Dračí hlídka, která na takové akci prostě nesmí chybět. Ta zde měla i svůj vlastní stánek. A pokud byste se chtěli podívat, jak to vypadalo na jejich vlastním festu před pár měsíci, video je zde!

Nejhranější česká hra (na hrdiny) dostala upgrade - Hlídcon 2023

Zajímavých věcí tu ale bylo k vidění dost. Třeba malování figurek, o které se postarali lidé z Valiente Project Studios. Někteří návštěvníci potřebovali méně odbornou pomoc a jiní... jiní potřebovali vodu a aceton.

Aby bylo co malovat, postarala se o to společnost RPG Forge s množstvím tištěných figurek, také se zde prodávaly i kostky. Spousta kostek. Gelu a já jsme se málem podvolili. Jinak jste si samozřejmě mohli zahrát deskové hry, o což se postarali kluci z Deskoherního klubu Dekl, kteří měli na starosti nejen místnost s deskovými hrami, ale u stánku se snažili každému střelit Nemesis. A v místnosti Workshopu se zase hrál Leviathan.

A zapomínat nesmíme ani na stánek Tahounů plný krásných triček, kostek, artů a dalšího nového merche. A ani na ten od TLAMA games přetékající dalšími skvělými deskovkami. Každopádně pro Robka a Radka byly místní deskovky asi moc malé a moc moderní. Takže se rozhodli, že si zotročí několik místních návštěvníků, postaví je doprostřed hlavního sálu a zahrají si s nimi lidské šachy. A dopadlo to tak, jak to dopadlo – byl to totální chaos.

Fest Na Tahu však není pouze o hraní RPGček nebo deskovek, ale i o zajímavých přednáškách nejen od nadšenců, ale také i od erudovaných odborníků. O jednu z nejzajímavějších se shodou okolností postarala Tereza, která je díky svému podniku Kafe a Dýmka v Lese mezi návštěvníky známá především jako poskytovatel dýmek, dobrého kafe a čaje. Její chillout zóna na Festu samozřejmě nechyběla ani tento rok. Tereza je ale také studentkou psychologie a zároveň mentálním coachem lokálního esportového týmu Mighty Eagles, takže si ze své provizorní kavárny odběhla do přednáškového sálu, aby se s námi pobavila o problematických archetypech hráčů multiplayerových her, což minimálně mně vcelku otevřelo oči.

Po této naprosto nejlepší přednášce celého conu jsme se všichni vydali do nedalekého kina Háječek, kde jsme si pod širým nebem užili Dungeons & Dragons: Čest zlodějů. Co na tom, že jsem to viděl už dvakrát, byli tam lidé, kteří se u toho bavili i pošesté. Popcorn a úžasné nachos se sýrem tomu dodaly ten správný říz, zdravíme nudného Vurhora.

Chvíli to vypadalo na déšť a skutečně se spustil, ale až po skončení promítání, a to už jsme vesele kalili na afterparty, kde se tančila macarena a spousta dalších věcí, které si sice pamatuju, ale raději bych si je nepamatoval.

Dům dětí a mládeže ale není nafukovací, takže se většina přednášek odehrávala v nedalekém biografu Kotva, ve kterém Tahouni minulý rok téměř dokončili kampaň Věčné duše. A i zde se protočila spousta zajímavých hostů. Fanoušci cosplaye se mohli od naší Wrii naučit, jak vytvořit skvělé rekvizity. Komiksový kreslíř Petr Kopl zábavnou formou vysvětloval, jak se stát kreslířem. Robko vzdělával v oblasti kyberbezpečnosti. Deskoherní překladatel Václav Pražák vysvětloval, proč se vlastně předělávají již hotové české překlady. Doktorka Pražáková z Historického ústavu Jihočeské univerzity nás naučila, jak spáchat atentát na krále. Medojed se během pouhé hodiny snažil vysvětlit spletitý lore Warhammeru 40K. Thorvald z kanálu TartarusCast si posvítil na tahovou strategii BattleTech. A zapomínat samozřejmě nesmím ani na Gelouška s Killerem, kteří svou přednáškou o pomůckách moderního PJe naplnili celou kavárnu biografu Kotva.

Po přednáškách se návštěvníci mohli uvolnit u další epizody podcastu Bez zástěny od Jirase a Zdendy před živým publikem. Ta pravá klauniáda ale nastala až během Zákonně ukecaných, kde si po boku zmiňovaných božských PJů sedl ještě Artemian ze skupiny Strangers and Dragons a Adam z Herohubu, aby společně odpovídali na otázky od diváků a moderátora Roba. Pánové jeskyně se ale jaksi utrhli ze řetězu a výsledkem byly dvě hodiny totální stand up komedie, které nejvíce kralovalo vyprávění o nejoblíbenějších NPCčkách. Zvláště Artemianova historka o podvodném prodejci magických předmětů prostě neměla chybu.

Sobotní večer patřil Stříbrným šípům a jejich dalším bláznivým dobrodružstvím. Přímo v biografu Kotva sehráli hráči z Na tahu epický souboj, mlátili hlavou o zeď, měnili se v šípy, házeli ohnivé koule, běhali po městě a zachraňovali lidi z bezvýchodných situací, ale také se dozvěděli spoustu nových zajímavostí. A jako obvykle se do celé věci zapojil i oblíbený čáryfuk Pršiplášť. Jediné, co tomu chybělo k dokonalosti, byl Kuba, který chyběl, a jeho kostky, které chyběly také. Asi si na nás teď dává pozor, ten fiškus.

Oheň a voda - Kampaň 2, Epizoda 34 (Fest Na tahu)

Z afterparty nemáme žádné fotky, ale vznikla tam výzva: vyfoť se s vykvašeným Radkem, které jsme se samozřejmě zúčastnili. Myslím, že bylo pořízeno skoro 40 fotek, než se konečně probral.

Celá akce byla zakončena diskusním panelem se všemi členy Stříbrných šípů, jak je dobrým zvykem na závěr Festu Na tahu. A k tomu patří i společné focení se všemi návštěvníky na úplný závěr. Endy nám nakonec ukázal ještě jednu věc, ale to je tajný!

A pak, pak už jsme jen sedli do auta a jeli se domů připravit na další pracovní týden. Fest Na Tahu byl nabitý a náročný. Ale všichni jsme si ho náležitě užili a budeme se těšit na to, co si pro nás Jiras se svou bandou připraví příští rok.