Když se řekne Neil Gaiman, většina čtenářů si asi představí tituly jako Sandman, Američtí bohové či Nikdykde. Nicméně tento legendární britský spisovatel má na svém kontě obrovské množství velmi kvalitních knih a komiksů z žánrů fantasy nebo horor.

Přečtěte si také: Nové informace ohledně Sandman univerza

Jedním z méně známých titulů je i hororový fantasy román The Ocean at the End of the Lane z roku 2013, který vydalo v Česku nakladatelství Polaris v tentýž rok pod názvem Oceán na konci uličky. Na Slovensku vyšla kniha pod stejným názvem v roce 2014.

Jak je u Gaimana zvykem, kniha propojuje obyčejný svět s tím fantaskním, zanechává spoustu otázek a je plná tajemna a napětí:

„Sussex, Anglie: vypravěč středního věku se kvůli pohřbu vrací do kraje svého dětství. Táhne ho to ke statku na konci vesnické cestičky, kde ve svých sedmi letech potkal nanejvýš pozoruhodnou dívku, Lettie Hempstockovou. Na Lettie si nevzpomněl několik desetiletí, ale jak sedí u rybníčku (o němž ona tvrdila, že je to oceán), zavalí ho příval zadržovaných vzpomínek.

Před čtyřiceti lety u tohoto statku na konci cesty spáchal jejich podnájemník v ukradeném autě sebevraždu. A jeho smrt jako by zažehla zápalnou šňůru, vyvolala nečekanou reakci a rezonovala nepředstavitelným způsobem. Uvolnila síly temnoty, něco hrůzného a pro malého kluka nepředstavitelného. A kouzelná a uklidňující Lettie, která je na svůj věk překvapivě moudrá, mu slíbila, že ho ochrání, ať se stane cokoli…“

Jak již bylo řečeno, tato děsivá a elegická báj u nás vyšla naposledy před sedmi lety. O její znovuvydání se však postará české nakladatelství Argo. To připravuje naprosto nový výtisk s lehce odlišným názvem Oceán na konci cesty, novým překladem od Viktora Janiše a hlavně s bohatými ilustracemi od Elise Hurstové, jež přidají na pořádně tíživé atmosféře.

Nové vydání tohoto skvělého fantasy hororového románu by mělo vyjít již 13. listopadu/novembra tohoto roku. Uvidíme však, jestli to nakladatelství Argo stihne, protože se v poslední době velmi často stává, že Argo data vydání posouvá.