Letošní ročník udělování Oscarů se se svou sledovaností od minulého roku mírně polepšil, ale oproti číslům před pandemii se skutečně o žádnou slávu opět nejednalo. Akademie se rozhodla, že letošní ročník okoření jistou novinkou, kterou se staly fanouškovští Oscaři. Od půlky minulého měsíce mohli uživatelé na Twitteru zvolit svůj oblíbený film z minulého roku, přičemž ke svému příspěvku, na kterém uvedou jméno daného snímku, musí připnout #OscarsFanFavorite. Událost probíhala od 14. 2. do 3. 3. 2022. Zprvu se zdálo, že zvítězit by mohl snímek Příběh Popelky (Cinderella), který je jak moderním muzikálem, tak i novodobým zpracováním pohádkové klasiky. To však mnozí považovali spíše za fór, protože podle mnohých se jednalo o jeden z nejhorších filmů roku 2021. Fanouškovského Oscara však nakonec vyhrál jiný snímek.

A tím byl hororový zombie akčňák jménem Armáda mrtvých od režiséra Zacka Snydera. Ve filmu se objevili herci jako Dave Bautista, Ella Purnell, Tig Notaro, Omari Hardwick a Matthias Schweighöfer, kteří ztvárnili členy zvláštního týmu, jenž se vydal do zombíky zamořeného kasina, aby si z něho odnesl opravdu pořádnou škváru. Snímek se obecně dočkal poměrně rozporuplných reakcí. A to jak od kritiků, tak i od fanoušků. Rozhodně se ale nedá říct, že by se jednalo o jeden z nejlepších filmů, co Snyder kdy natočil. Pro mnohé tak může být překvapivé, že fanouškovské Oscary nakonec nevyhrál Spider-Man: Bez domova, který mimo jiné patří mezi nejlépe hodnocené filmy minulého roku. Výše zmíněný Příběh Popelky se nakonec umístil na druhém místě. 

Nebylo to poprvé, co Akademie vyzdvihla jeden z filmů Zacka Snydera. Jeho Liga spravedlnosti se taktéž na Oscarech dočkala uznání, respektive šlo o jednu specifickou scénu, kterou si veřejnost zvolila jako nejlepší moment v historii kinematografie, jenž vyvolal u diváků nejvíce jásotu.

Jelikož se výše zmíněný fanouškovský Oscar střetnul s vlnou negativních reakcí, je nyní otázkou, zda se podobná událost bude opakovat i příští rok. V roce 2018 navíc Akademie přišla s návrhem zavést novou kategorii, která by nesla název ,,Nejlepší populární film“, ale nápad doprovázela velká vlna nechuti a posměchu, tudíž byl nakonec zavrhnut.

Jakému filmu byste fanouškovského Oscara dali vy?