Novodobá filmová adaptace slavného sci-fi románu Franka Herberta je rozhodně jedním z nejočekávanějších snímků tohoto roku. Jak by také ne, vždyť v něm hraje jedna velká hvězda za druhou, plus režie se ujal Denis Villeneuve, který už v minulosti dokázal, že patří mezi nejtalentovanější filmové tvůrce současnosti, navíc žánr sci-fi mu není cizí. Však si vzpomeňme na jeho filmy Příchozí a Blade Runner 2049. Duna se již dočkala premiéry na filmovém festivalu v Benátkách. A i když si na konci promítání vysloužila až šestiminutový potlesk ve stoje, přesto bylo následné přijetí poměrně různorodé. Informoval o tom web Variety. 

Pochvalné reakce si film vysloužil především za vizuály, svou vizi a herecké výkony, nicméně mnozí ho kritizovali za to, že vypráví pouze část příběhu. Film si údajně z velké části jen vyšlapal cestičku pro pokračování, ovšem ještě není zaručené, že vůbec vznikne. Bude především záležet na tom, jak si povede v kinech. Každopádně někteří diváci byli frustrováni tím, že film nemá pořádné zakončení. A jelikož trval přes dvě a půl hodiny, někteří z nich si nejsou jisti, zda budou mít ještě chuť na druhé kolo. Na druhou stranu ale mnozí chválili úchvatné vizuální efekty, působivou atmosféru a celkovou vizi o zachycení ducha původní předlohy, kterou tvůrci pro film připravili. Onen šestiminutový aplaus byl navíc ten nejdelší, co zatím tento rok na benátském festivale proběhl. 

My si ale na film budeme muset ještě nějaký ten pátek počkat. Ale už to naštěstí nebude čekání příliš úmorné. Na Dunu budeme moct zajít do kina od 22.10.2021. Představí se nám v ní řada známých a sympatických herců, například Timothée Chalamet, Josh Brolin, Oscar Isaac, Javier Bardem, Rebecca Ferguson a další. Pokud film zaznamená komerční úspěch, tvůrci budou moct v klidu začít s přípravami na pokračování.

Těšíte se?