Příběh pouštní planety Arrakis vzešel v roce 1965 z pera autora Frank Herberta. Poté napsal ještě dalších 5 knih. Série však nabrala mnohem větších rozměrů. Rozšířila se do her, komisů, filmu i seriálu. Nová filmová inkarnace je právě na cestě a doufejme, že se jí dočkáme ještě tento rok. Ale zpět ke knihám.

Ani knižní svět se po odchodu Frank Herberta nepřestal rozrůstat. Na práci svého otce navázal jeho syn Brian Herbert se svým častým spolupracovníkem Kevin Jamesem Andersonem (Star Wars, Akta X). Tato tvůrčí dvojice se rozhodla připravit nám další trilogii knih z tohoto univerza. Bohůmžel nejsem takovým fanouškem, abych si troufal odhadnout, jestli je jejich počínání motivováno nadcházejícím filmem nebo bylo připravováno mnohem déle.

Přečtěte si také: Duna na novej fotke a komiksová adaptácia od Boom! Studios

Kevin a já jsme nadšeni, že vám můžeme oznámit novou trilogii pro Tor Books, zaměřenou na vévodu Leta, Lady Jessicu a Paula, vedoucí k událostem popsaných v Duně,“ napsal Herbert.  „Napsali jsme první román The Duke of Caladan, který vyjde 13. října.

Caladanská trilogie se zaměří na vévodu Leta Atreida, otce Paula Atreida, z původní Duny a na jeho vzestup k moci. Bude existovat řada knih rozšiřující vesmír Duny, včetně grafické novely adaptující Předehru k Duně: Atreidové od BOOM! Studios.

Přečtěte si také: Duna na novej fotke a komiksová adaptácia od Boom! Studios

Oficiální synopse pro The Duke of Caladan zní:

Leto Atreides, Vévoda z Caladanu a otec Muad’Diba. Zatímco všichni znají jeho pád a vzestup jeho syna, o tichém vládci Caladanu a jeho partnerce Jessice je toho známo málo. Nebo jakým způsobem vévoda bezvýznamné planety získal císařovu přízeň, podnítil hněv rodu Harkonnenů a vydal se na kolizní kurz se svou vlastní smrtí. Toto je ten příběh.

Díky trpělivosti a loajalitě slouží Leto trůnu Zlatého lva. Tam, kde ostatní plánují, vévoda z Caladanu jedná. Ale mocní Letovi nepřátelé začínají cítit, že jeho vzestup překračuje jisté meze a rod Atreidů stoupá příliš vysoko. Se skrytými nepřáteli kroužícími okolo se musí Leto rozhodnout, zda dvojí povinnost stojí za jeho život, rodinu a lásku.

Pokud vás kniha zaujala můžete počkat zda se jí rozhodnou vydat i čeští nakladatelé, nebo pokud jste netrpělivý rovnou si jí předobjednat na amazonu.