Znovu se potvrzuje, že kde se na knižním poli objeví velkoadmirál Thrawn, tam si můžeme vsadit, že se dříve či později dočkáme českého překladu. Už 24. února/februára 2022 se tak na našem trhu objeví kniha Star Wars: Thrawn Ascendence: Větší dobro od Timothyho Zahna, která v originále pod názvem Star Wars: Thrawn Ascendancy: Greater Good vyšla teprve na jaře minulého roku.

Větší dobro je přímým pokračováním knihy Chaos na vzestupu, která u nás vyšla loni, a zároveň se jedná o druhou část trilogie Thrawn Ascendancy, která přibližuje část galaxie, kterou obývají Chissové, a to v éře Klonových válek, jež se však oné části galaxie téměř netýkají. Hlavní roli jako vždy hraje velkoadmirál Thrawn, asi nejpopulárnější literární postava světa Star Wars a jeden z nejpopulárnějších padouchů. V době, kdy se trilogie Thrawn Ascendence odehrává, má však ještě Thrawn k záporákovi relativně daleko.

Kromě Thrawna však napříč celou trilogií hraje výraznou roli i řada dalších postav, s nimiž se můžeme setkat nejen na stránkách Chaosu na vzestupu a Většího dobra, ale také nedávno publikované knihy Star Wars: Thrawn Ascendancy: Lesser Evil, která uzavírá celou trilogii a která vyšla pouhých několik měsíců po originálním vydání Vyššího dobra. A to přesto, že zásluhou megalomanského rozsahu bezmála 550 stran se jedná o pravděpodobně nejrozsáhlejší kanonickou Star Wars knihu pro dospělé. Přestože ještě nebylo české vydání knihy Lesser Evil potvrzeno, určitě se jedná jen o otázku času, jenž však může protáhnout již zmíněný nadměrný rozsah knihy.

„Thrawna stále ještě věnčí úspěch jeho posledního triumfu. Dovedl Chissy k vítězství a přinesl slávu rodině Mitth, nicméně skutečná hrozba Ascendenci nebyla zažehnána. Její nepřátelé nevyhrožují, neposílají ultimáta, ani neshromažďují na okraji Chaosu lodě. Jejich zbraně jsou skryté za úsměvy a štědrostí: rozdávají dary. Bez podmínek nabízejí své služby. Zdánlivě bezvýznamné události po celé Ascendenci mohou zvěstovat zkázu Chissů. Zatímco se Thrawn a Expanzní obranná flotila snaží spiknutí odhalit, odkrývají děsivou pravdu: místo úderu na chisská hlavní města nebo plenění zdrojů nepřítel útočí na samotné základy Ascendence a hodlá prohloubit propast mezi Devíti vládnoucími rodinami a Čtyřiceti velkými rodinami, které jsou pod nimi. Zatímco rivalita a podezíravost zasévají mezi spojence nesváry, každý válečník se musí rozhodnout, co je pro něj důležitější: bezpečí jeho rodiny, nebo přežití samotné Ascendence,“ dočteme se v oficiální české synopsi knihy.

Trilogii Thrawn Ascendence bychom si každopádně neměli plést s předchozí trilogií vydanou u nás, která čítá knihy Thrawn, Spojenectví a Velezrada. Ve všech těchto knihách se Timothy Zahn také zaměřil na Thrawna, ale až v době nedlouho před galaktickou občanskou válkou, tedy před událostmi původní filmové trilogie, kdy Thrawn vstoupil do služeb Impéria a kdy figuroval jako záporák v animovaném seriálu Star Wars: Povstalci. Thrawn Ascendence je tedy jakýmsi prequelem, zatímco na otázku, co se s Thrawnem dělo dál, nejspíš odpoví některá z chystaných televizních sérií pro Disney+. Jako nejpravděpodobnější se aktuálně jeví seriál Star Wars: Ahsoka.