Timothy Zahn je jedním z nejoceňovanějších autorů Star Wars. V letech 1991-1993 vydal originální Thrawnovu trilogii (Dědic impéria, Temná síla na vzestupu, Poslední povel). Ta měla na tehdejší kánon velký dopad a znovu rozdmýchala zájem o knihy z předaleké galaxie. Poté napsal ještě několik románů či povídek (Hammertong) nejen se svými hrdiny, ale i s těmi, které známe z filmů.

Po akvizici s Disneym se však z jeho práce staly legendy a na řadu přišly nové příběhy. Avšak on měl jako jeden z nemnoha autorů možnost psát i pro současný kánon. Ve své sérii znovu nazvané Thrawn (zřejmě proto, aby se to nepletlo) z roku 2017 převedl svoji nejikoničtější postavu Mitth'raw'nuruoda alias Thrawna. Tyto nové knihy vydal Egmont i u nás pod názvy Thrawn, Thrawn: Spojenectví a Thrawn: Velezrada.

Přečtěte si také: The Acolyte uvede do Star Wars kánonu dosud neviděnou rasu a další nápady z rozšířeného vesmíru

Příběh této postavy je v obou verzích dosti podobný. Byl zachráněn Republikou. Netrvalo dlouho a ukázal svého taktického génia. Pomáhal vést válku nejdříve proti Separatistům a později proti Rebelům. To je však příběh již zmíněné trilogie z roku 2017. První kniha Chaos na vzestupu ze série Thrawn Ascendence nás zavede ještě před tyto události. Podíváme se tedy na první slavné okamžiky, které formovaly osud tohoto antihrdiny. Příběh bude zajímavější tím, že se nám ukáže svět Chissů, Thrawnovy rasy. Jelikož žijí v neznámých oblastech a straní se cizinců, jejich způsob života byl zahalen rouškou tajemství. 

„Úvodní kniha nové trilogie Star Wars o tajemném národu Chissů. Za hranicí galaxie se rozkládají Neznámé oblasti: nezmapované a plné skrytých tajemství a nebezpečí. V jejich vířícím Chaosu se nachází Ascendence, domov záhadných Chissů. Mír v Ascendenci je však náhle otřesen po útoku na chisskou hlavní planetu, po němž za sebou nepřátelé nezanechají jedinou stopu. Ascendence pověřuje jednoho ze svých nejbystřejších vojenských důstojníků úkolem vymýtit neviditelné útočníky – osobu narozenou bez titulu, avšak adoptovanou mocnou rodinou Mitth, jež mu dala jméno Thrawn.“

Knihu zatím není možné přeobjednat, ale můžeme se na ni těšit již 12. dubna 2021. Pokud máte Thrawna rádi, je to jistá koupě. Pokud jste tuhle postavu ještě příliš nepoznali, pak je tato série určitě dobrým vstupním bodem do příběhu jedné z nejslavnějších postav Impéria.