Když se na sociálních sítích a na oficiálním webu Star Wars objevila černobílá fotka Johna Williamse, mnozí fanoušci nejspíš dostali infarkt. Fotografie ale naštěstí neznamená nic zlého, právě naopak, jelikož souvisí s odhalením chystaného dokumentárního filmu s názvem Music By John Williams, jenž přiblíží život jednoho z nejslavnějších a nejvlivnějších skladatelů filmové hudby. Dokument, který vzniká za spolupráce společností Lucasfilm, Amblin Documentaries a Imagine Documentaries, se přitom objeví v nabídce streamovací služby Disney+ 1. listopadu/novembra 2024 a krátce bude k vidění i ve vybraných zahraničních kinech. Světová premiéra pak proběhne 23. října/októbra na festivalu AFI Fest.

Troufáme si říct, že pokud jste v posledních zhruba 50 letech viděli nějaký hollywoodský film, je docela slušná šance, že jste se s tvorbou Johna Williamse už setkali. Star Wars, Indiana Jones, Jurský park, první tři díly Harryho Pottera, oba díly vánoční klasiky Sám doma (žádné jiné přece neexistují), Čelisti, Blízká setkání třetího druhu, vlastně skoro libovolný snímek režiséra Stevena Spielberga... Výčet těch nejdůležitějších počinů by byl opravdu dlouhý, a tak snad stačí připomenout, že Williams má na kontě úctyhodných 54 oscarových nominací. Pět z nich proměnil.

Rozsahu díla slavného skladatele pak odpovídá sestava herců, režisérů, scenáristů, producentů a kolegů z branže, kteří se v dokumentu Music By John Williams objeví. Ve filmu tak promluví Steven Spielberg, Kathleen Kennedy, Frank Marshall, Kate Capshaw, Gustavo Dudamel, J.J. Abrams, Chris Martin, Ron Howard, Chris Columbus, George Lucas, Itzhak Perlman, Lawrence Kasdan, Yo-Yo Ma, Ke Huy Quan, James Mangold, Alan Silvestri, David Newman, Thomas Newman, Seth MacFarlane, Anne-Sophie Mutter a Branford Marsalis. Někteří se ujali také rolí producentů či výkonných producentů, zatímco režisérem je francouzský filmař Laurent Bouzereau.

Na Disney+ se už dříve objevily překvapivě povedené dokumenty či dokumentární série, které se zaměřují na osoby a instituce související nejen s tvorbou Lucasfilmu a Stevena Spielberga. Za všechny můžeme zmínit film Věční hrdinové: Indiana Jones a Harrison Ford nebo sérii Light & Magic o ILM, proslulé dílně na praktické i digitální efekty. Doufejme tedy, že k nim na podzim budeme moci z hlediska kvality zařadit i Music By John Williams.