Fanoušci nejslavnějšího filmového archeologa, kteří si platí Disney+, by si měli ve svých kalendářích zakroužkovat datum 1. prosince/decembra 2023. Nově bylo totiž oznámeno, že právě ten den obohatí nabídku streamovací služby Disneyho film Indiana Jones a nástroj osudu, páté, poslední a dost povedené filmové dobrodružství jedné z nejslavnějších postav Harrisona Forda. Přitom v kinech se film objevil už na konci letošního června/júna, takže uživatelé Disney+ musejí čekat neobvykle dlouho.

Nutno podotknout, že při tom čekání nejsou sami. Trpělivostí se museli obrnit také příznivci fyzických médií, protože na Blu-ray a DVD a v Ultra HD verzi se Indiana Jones a nástroj osudu z nějakého nepochopitelného důvodu objeví až 5. prosince/decembra. Ale zpět k Disney+. Na něm se totiž za měsíc objeví nejen pátý filmový Indy, ale i zcela nový dokumentární film od společnosti Lucasfilm.

Pokud už tedy Nástroj osudu nemusíte znovu vidět, budete si moci místo něj pustit dokument s názvem Timeless Heroes Indiana Jones & Harrison Ford. Jak už napovídá název a nově zveřejněný trailer, film se zaměří na odkaz nejen postavy Indiany Jonese, ale i samotného Harrisona Forda. Pokryje tedy Fordovy herecké začátky či jeho tesařskou dráhu a očividně zabrousí i do předaleké galaxie, protože Harrison Ford v rukou Lucasfilmu samozřejmě není jen Indy, ale také Han Solo ze Star Wars.

Trailer navíc naznačuje, že v dokumentu Timeless Heroes Indiana Jones & Harrison Ford promluví řada Fordových kolegů a spolupracovníků a obecně tvůrců, kteří se postarali o zrod Indiany Jonese a udržení jeho odkazu. Ve filmu tedy uvidíme Stevena Spielberga, George Lucase, jejich dlouholetou spolupracovnici a stávající ředitelku Lucasfilmu Kathleen Kennedy či Jamese Mangolda, který se postaral o režii Nástroje osudu. Pochopitelně nebude chybět ani člověk, kvůli němuž to všechno vzniklo a kterého si už desítky let spojujeme s kloboukem, bičem a odporem vůči náckům a hadům. Filmový Indiana Jones tedy v létě neřekl poslední slovo a minimálně předplatitelům Disney+ se už brzy znovu připomene.