Dexter je zcela jednoznačně tím nejúspěšnějším a nejpopulárnějším seriálem stanice Showtime. A i přestože příběh sympatického sériového vraha v podání Michaela C. Halla, který likvidoval pouze zlovolné zločince, už definitivně skončil, Showtime celé seriálové univerzum ještě nechce pouštět k vodě.

Jak už nějaký čas víme, stanice údajně chystá prequel, který by se zaměřil na Dexterova mladá léta, kdy své vrahounské „řemeslo“ ještě tolik neovládal. Ale zdá se, že to nebude všechno. Stanice údajně také připravuje hned několik spin-offů, které by se zaměřily na další seriálové postavy, především na přední antagonisty, kteří Dexterovi krapet zatopili.

Na veškeré spin-offy má údajně dohlížet opět Clyde Phillips, jenž seriál vedl až do fantastické čtvrté série, kterou mnozí fanoušci považují za zlatou éru celého seriálu. Pod palec si vzal také (tentokrát už opravdu) finálovou devátou sezónu, která nesla název New Blood. 

Je rozhodně pravda, že skvělí záporáci patří mezi hlavní důvody toho, proč byl Dexter tak zábavným a napínavým seriálem. Každá sezóna tak představila jednoho úhlavního padoucha, který se (nejen) pro Dextera stal primární hrozbou. Někteří byli slabší, na jiné zas vyloženě nejde zapomenout.

Tím největším a nejstrašlivějším záporákem celého seriálu byl ale zcela bezpochyby Arthur Mitchell alias The Trinity Killer, kterého ve čtvrté řadě fantasticky ztvárnil John Lithgow. Je možné, že dostane spin-off právě on? Inu, Arthur si vesele zabíjel celá desetiletí, v rámci čehož zavraždil téměř 300 lidí, tudíž příběhů by o něj mohlo vzniknout habaděj. Otázkou ale je, zda vůbec budou chtít fanoušci sledovat osudy tak odporné lidské bytosti, která způsobila tolik utrpení nejenom svým obětem, ale i samotnému Dexterovi.

Stejně tak je ale možné, že se spin-offu dočkají další záporáci, například tajemný The Ice Truck Killer, případně mafián Isaac Sirko. Tak doufejme, že odpovědí se dočkáme už za několik měsíců. 

Ovšem když už by měl vzniknout nějaký spin-off, možná by bylo lepší, kdyby se například zaměřil na policejní oddělení v Miami. Dexter byl senzačním seriálem mimo jiné také proto, že kromě titulního hrdiny v něm byla celá řada zajímavých a dobře napsaných postav. To se týká i jeho kolegů od police, mezi které patřil například dobrák Angel Batista, chlípník Vince Masuka a problematický detektiv s dobrým srdcem Joey Quinn. Tudíž sledovat je při řešení nějakého zapeklitého případu, který by otřásl celým městem, by nemusel být vůbec špatný nápad.

Stejně tak by se mohl některý ze spin-offů zaměřit na postavy, které seriál tak trochu opustil. Vlastního filmu/seriálu by se tak mohla třeba dočkat sympatická Lumen Pierce (Julia Styles), která na konci páté řady zmizela z Dexterova života. Ale necháme se každopádně překvapit, co pro nás stanice vymyslí.

Jedno je ale jisté. Michael C. Hall se jakožto Dexter už zaručeně nevrátí. Stejně tak bychom ani neměli počítat s žádným seriálovým pokračováním, které by se zaměřilo na jeho syna Harrisona. Tedy alespoň zatím ne.