Na druhou část Duny si bohužel budeme muset počkat až do roku 2024, protože studia Warner Bros. Discovery a Legendary Pictures se rozhodla snímek kvůli stávce herců a scenáristů odložit. Je ale vcelku pravděpodobné, že příběh Paula Atreida (Timothée Chalamet) v nadcházejícím snímku neskončí.

Režisér Denis Villeneuve už v minulosti uvedl, že jeho velkým snem by bylo převést do filmové podoby také román Spasitel Duny (Dune Messiah), který na slavné knižní dílo Franka Herberta navazuje. A podle rozhovoru, který filmař poskytl serveru Empire, se zdá, že už dokonce začal s psaním scénáře. Villeneuve také prohlásil, že jeho případná trilogie filmových adaptací by vyobrazila Paula Atreida tak, jak to původně Herbert zamýšlel. Tedy nikoliv jako hrdinu. V rozhovoru uvedl následující: 

,,Pokud se mi podaří natočit trilogii, splnil bych si sen. Spasitel Duny vznikl jako reakce na skutečnost, že lidé vnímali Paula Atreida jako hrdinu. Což nebyl jeho [Herbertův] úmysl. Moje adaptace je blíže jeho myšlence, že je to vlastně varování.“

Zdá se také, že pokud by na zfilmování Spasitele Duny skutečně došlo, bude to opravdu úplně poslední adaptace Herbertova díla o Duně, kterou Villeneuve natočí. Podle jeho slov jsou pak další knihy více „esoterické“.

Musíme také připomenout, že třetí filmová Duna ještě stále nemá oficiálně zelenou od dvou výše zmíněných studií. Vše bude patrně záležet na tom, jak si nadcházející druhá část povede v kinech. Nějakého propadáku bychom se ale snad bát nemuseli, protože už první část si z komerčního hlediska vedla v kinech neskutečně dobře. A to navíc snímek premiéroval souběžně jak v kinosálech, tak i na HBO Max. Samozřejmě to nechceme zakřiknout, ale skutečně je vcelku pravděpodobné, že Villeneuve si svůj sen splní a trilogii opravdu natočí. 

Spasitele Duny už z určité části zadaptovala například v česku natočená minisérie Děti z planety Duna (2003), o kterou se postaral Greg Yaitanes. V té si navíc zahrála i řada českých herců.

Co se nadcházející druhé části týče, těšit se opět můžeme na návrat herců jako Rebecca Ferguson, Zendaya, Stellan Skarsgård, Javier Bardem, Dave Bautista, Josh Brolin a další. Zároveň se nám představí nováčci jako Christopher Walken, Florence Pugh, Austin Butler a Léa Seydoux.

Duna: Část druhá bude v našich kinech nakonec premiérovat až 14. 3. 2024.