Před nedávnou dobou se ke stávkujícím scenáristům přidali také herci, čímž se celý Hollywood zavrtal do ještě většího maléru. Mnohé filmové produkce tak musely být pozastaveny, protože herci, které zastupuje organizace SAG-AFTRA, momentálně nemohou nic točit. Některé známé fantasy seriály však stávka nepostihla, například druhé sezóny Rodu Draka a Prstenů moci. Ale jak to bude se Zaklínačem?

Netflix nám po uvedení druhé části třetí řady hodlá nadělit asi ještě dvě další sezóny, ovšem jak to s nimi vypadá nyní, když se stávka zhoršila? Inu, kdyby stále stávkovali pouze scenáristé, vše by klapalo normálně, protože scénář ke čtvrté sezóně už je dávno napsaný. U herců už je to ale krapet komplikovanější. Dobrou zprávou pro seriál je, že značná část herců pochází z Velké Británie, kde místní herce zastupuje organizace Equity. Ta sice stávku svého amerického protějšku SAG-AFTRA podporuje, ale nepřipojí se k ní. Přesně kvůli tomu například může i nadále pokračovat natáčení druhé řady Rodu Draka, jejíž obsazení se také skládá hlavně z herců patřící k Equity. 

A teď přijde onen vtipný háček. Jak už dlouho víme, ve čtvrté řadě nahradí Henryho Cavilla v roli Geralta Liam Hemsworth (Hunger Games). Kdyby však v roli zůstal Cavill, tak by to nebyl problém, protože Cavilla jakožto Brita také zastupuje Equity. Hemsworth je ale Australan. A není tak známo, jaká organizace ho vlastně zastupuje. Pokud by to ale byla stávkující SAG-AFTRA, tak by to byl samozřejmě malér. Hemsworth by tak nemohl natáčet do té doby, dokud stávka nebude u svého konce. A ten je zatím v nedohlednu.

Australskou národnost mají i Eamon Farren (Cahir) a Mahesh Jadu (Vilgefortz), u kterých také není jasné, kam vlastně spadají. Zase ale nevíme, co všechno Hemsworthova smlouva vlastně zahrnuje, už dva týdny se ale nachází ve Velké Británii, kde se na roli pravděpodobně připravuje. 

Ať už to dopadne jakkoliv, čtvrtá řada Zaklínače se údajně měla začít natáčet někdy během letošního září/septembra. Sever Production List kdysi oznámil, že přesněji by měla první klapka padnout již 4. 9., nicméně to už jsou krapet staré informace. Samotná předprodukce však údajně ještě ani nezačala, což může nasvědčovat tomu, že na začátku podzimu se nakonec přece jenom asi točit nebude.

Hlavní část produkce by tak mohla spíše začít až na konci září, případně až během října. Samozřejmě tedy za předpokladu, že nenastanou nějaké problémy, které se týkají probíhající stávky. Především je tedy otázkou, jak to bude s nováčkem Hemsworthem, jehož už údajně třeba Joey Batey (Marigold) a někteří producenti seriálu v roli bělovlasého zabijáka potvor viděli během make-up zkoušek.

Nejdříve nás ale samozřejmě čeká druhá část třetí řady, která nám nabídne ty nejlepší a nejznámější sekvence z knihy Čas opovržení. A bohužel se v ní rozloučíme i s Cavillem.

Druhá část bude na Netflixu premiérovat 27. 7. 2023.