S Tomem Cruisem se v posledních letech spojuje především jméno režiséra Christophera McQuarrieho. Ten se slavným hercem a kaskadérským králem natočil nejenom poslední tři vydané filmy série Mission: Impossible, tedy včetně i toho nedávného s názvem Odplata, ale i akčňák Jack Reacher: Poslední výstřel (2012), jenž vychází ze slavné knižní série od Jima Granta (Lee Childa). Cruise a McQuarrie jsou již očividně dobří braši, tudíž není vůbec divu, že spolu budou pracovat i na dalších projektech.

Co ale pro obě slavné hvězdy čeká dál? Inu, v první řadě musí ještě dokončit druhou část Odplaty, jejíž produkce je však kvůli stávce herců momentálně pozastavena. McQuarrie ale v rozhovoru pro Empire prozradil, jaké má s Cruisem další plány. Režisér a Cruise podle všeho kdysi probírali možnost vytvořit další film o Jacku Reacherovi, který by však byl mládeži nepřístupný. Tedy ovšem v případě, že by filmová série dál pokračovala. Místo toho ale režisér chystá s hercem natočit něco zcela nového, ovšem plán s eRkovým ratingem i nadále platí. 

Chystaný snímek, jenž McQuarrie nazývá „The Gnarly Movie“, by měl být řádně temnou, násilnou a napínavou podívanou pro dospělejší publikum, ve kterém by se měl v přední roli opět objevit Tom Cruise. Tentokrát bychom ale s žádným ušlechtilým hrdinou à la Ethan Hunt počítat neměli. Tentokrát Cruise patrně zabrousí do o něco temnější úlohy anti-hrdiny, možná i dokonce padoucha.

Ano, také nám to připomíná snímek Collateral (2004) od Michaela Manna, kde si už Cruise jednoho chladnokrevného a hrozivého zabijáka zahrál. A rozhodně se jednalo o pamatovatelnou roli, tudíž jsme velice zvědaví, co vznikne rukama McQuarrieho, který již několikrát dokázal, že patří mezi nejlepší aktivní režiséry akčního žánru současnosti. Nejdřív ale samozřejmě musí dokončit druhou část Odplaty, až teprve poté se bude moct s Cruisem na projekt vrhnout. 

Zdá se také, že scénář k filmu už je nějakou dobu dokončený. McQuarrie na něm pracoval spolu s Erikem Jendresenem, jenž byl jedním ze scenáristů, kteří nám nadělili slavný seriál Bratrstvo neohrožených (2001).

Odchyl od tradičních PG-13 filmů, ve kterých Cruise v poslední době působil, by byl jednoznačně zajímavý, obzvlášť už jen z toho důvodu, že do onoho projektu je zapojený právě McQuarrie. Dalších informací o filmu se ale pravděpodobně dočkáme až někdy po skončení produkce druhé části Odplaty.