Jestli něco letos opravdu hodně zabolelo, tak to byly slabé tržby vynikajícího fantasy snímku Dungeons & Dragons: Čest zlodějů, který potěšil nejenom hráče slavné hry na hrdiny, ale i milovníky a znalce fantastického světa Forgotten Realms. Na snímek se lepila samá chvála jak od kritiků, tak i od diváků, bohužel jeho výkon v kinech už tak skvělý nebyl. Z rozpočtu 150 milionů film utržil jen 208,2 mega, což je poměrně dost velká bída. A není pochyb, že právě kvůli tomuto výkonu nedalo studio Paramount hned zelenou případnému pokračování.

O filmu se ale nedávno rozpovídal Chris Pine, který ve filmu ztvárnil sympatického barda a harfeníka jménem Edgin. Herec údajně věří, že pokračování eventuálně skutečně vznikne, podle všeho už také zaslechl jisté zvěsti o možném jednání mezi Paramountem společností Hasbro, která na výrobu filmu dohlížela. Pine zároveň prohlásil, že by si roli Edgina jednoznačně znovu zopakoval. Existuje tedy naděje, že se dvojky jednoho dne dočkáme? 

Jednoznačně! Připomenout totiž musíme slova Briana Robbinse, generálního ředitele studia Paramount, který v rozhovoru pro Variety z půlky léta uvedl, že je stále otevřený dát zelenou i druhému dílu. Ovšem pouze pod jednou podmínkou. Pokračování musí mít nižší rozpočet.

Když bychom se ještě vrátili k tržbám jedničky, tak výsledek 208,2 milionů je na rozpočet 150 mega sice slabota, ale na začátek zcela nové franšízy to není vyložená katastrofa. Navíc když se potom film objevil na službě Paramount+, nějakou dobu z něho byl ve Spojených státech nejsledovanější titul. Když k tomu navíc připočteme ještě veškeré dobré reakce, kterých se film dočkal, tak případné pokračování by ve výsledku mohlo přitáhnout do kin více lidí. A nebo také ne.

I kdyby ale druhý díl skutečně dostal zelenou, tvůrci by museli vymyslet způsob, jak ho natočit levněji. A to na fantasy podívanou plnou kouzel a magických bytostí může být poměrně výzva. 

Pokud by na druhý díl mělo přece jenom dojít, tak kromě Edgina by se mohly vrátit další postavy, jmenovitě barbarka Holga (Michelle Rodriguez), čaroděj Simon (Justice Smith), druidka Doric (Sophia Lillis), paladin Xenk (Regé-Jean Page) a lišácký Forge (Hugh Grant).

Tvůrci jedničky, tedy režisérko-scenáristické duo John Francis Daley a Jonathan Goldstein, navíc momentálně pracují na dobrodružném snímku jménem Mayday, kde by si měl zahrát Ryan Reynolds. Výrobu navíc patrně na nějaký čas pozastavily stávky herců a scenáristů, které nám ale už konečně skončily.

I kdyby tedy druhý díl měl skutečně vzniknout, pár let to určitě potrvá. Bylo by ale rozhodně skvělé, kdybychom se do Faerûnu v hrané podobně v budoucnu podívali znovu.