Akčňáku ze světa Johna Wicka jménem Ballerina, ve kterém v hlavní roli zazáří kubánská krasavice Ana de Armas (Není čas zemřít), jsme se původně měli dočkat už letos v červnu. Pak ale vyšlo najevo, že premiéra byla odložena o celý jeden rok. Důvod? „Menší“ problémy s produkcí.

Jak už nějaký čas víme, snímek musel podstoupit nejenom přetáčky, ale i dotáčky, o které se postaral mistr akčního žánru Chad Stahelski, tvůrce všech filmů s Wickem, jenž zároveň dostal od studia Lionsgate úplnou kreativní kontrolu nad celou franšízou. Pomáhat mu měl i původní režisér filmu, tedy Len Wiseman (Smrtonosná past 4.0). Původní testovací promítání totiž podle všeho dopadlo příšerně, tudíž studio Lionsgate, které má na krku letošní komerční maléry jako Borderlands, Vránu a Megalopolis, se s tím rozhodlo něco udělat.

Nyní ale s novými informacemi přichází server Wrap, jenž uvádí, že Stahelski nezůstal u žádných drobných úprav. 

Původní verze od Wisemana zkrátka nedosahovala úrovně, kterou by člověk čekal od další filmové kapitoly ze světa Johna Wicka. Proto se otěží chopil Stahelski, aby celou situaci zachránil. Podle všeho to ale vyústilo v to, že musel téměř celý film přetočit. Wiseman navíc údajně u přetáček vůbec nebyl přítomný. Produkce pod dohledem Stahelskiho měla trvat dva až tři měsíce v Evropě, což mělo samozřejmě vliv na režisérovy plány s jinými projekty. Už nějaký čas víme, že Stahelski plánuje natočit reboot Highlandera s Henrym Cavillem v hlavní roli. První klapka měla padnout na začátku nového roku, nicméně kvůli Stahelskiho práci na Ballerině se začátek produkce odloží minimálně o pět měsíců. Cavill si mezitím našel jiný projekt, kterým je se vší pravděpodobností hraná filmová adaptace franšízy Voltron.

Minulý týden měla každopádně testovací promítání Stahelskiho přetočená verze a reakce jsou tentokrát mnohem pozitivnější. Podle všeho bude na Ballerině zřetelný režisérův podpis, tudíž se můžeme těšit na další nálož dechberoucí akce s úžasnou choreografií, při níž bude padat brada na zem. První trailer každopádně nevypadal vůbec špatně, akce se zdá být náležitě slušná a obsazení je sympatické. Fanoušky z našich luhů a hájů navíc určitě také potěší, že film se z velké části natáčel v Praze a okolí. Teď už se jen musíme modlit, že první filmový spin-off Johna Wicka bude stát za to. 

Příběh filmu se nakonec bude primárně odehrávat během událostí třetího dílu Johna Wicka. Ana de Armas ztvární mladou vražedkyni jménem Eve Macarro, která podstoupí svůj výcvik u kriminální organizace ,,Ruska Roma“. Následně se vydává na cestu pomsty, aby to natřela všem lidem, kteří jsou zodpovědní za smrt jejího otce. Dočkáme se návratu hned několika známých postav z wickovské série, jmenovitě se vrátí Winston Scott (Ian McShane), Charon (Lance Reddick), „Režisérka“ (Anjelica Huston) a samozřejmě i sám John Wick (Keanu Reeves).

O scénář se postaral jak Shay Hatten, který se podílel na tvorbě třetího a čtvrtého dílu Johna Wicka, tak i herečka a oscarová scenáristka Emerald Fennell, jež zazářila se snímkem Nadějná mladá žena (2021).

Dále hrají Norman Reedus, Gabriel Byrne, Anne Parillaud, Catalina Sandino Moreno a další.

Snímek do našich kin dorazí 5. 6. 2025.