Je úplně jasné, na jaký film se dnešní box office okénko zaměří. Dlouho očekávané pokračování Avatara minulý týden dorazilo do světových kin. A samozřejmě o něj byl jaksepatří obrovitánský zájem. Po zahajovacím víkendu v domácím box officu vydělal snímek 134 milionů dolarů, což sice není špatné, ale úplně to nenaplnilo očekávání analytiků, kteří předpokládali, že film vydělá ještě tak o 40 milionů víc.

Tvůrci ale snad nemusí mít důvod k obavám, protože první díl Avatara vydělal po svém zahajovacím víkendu jen 77 milionů, ale i tak mu postupně tržby rostly natolik, až se z něho stal komerčně nejúspěšnější film v historii. To nejlepší tak druhý díl Avatara pravděpodobně teprve čeká.

Celosvětově má Avatar: The Way of Water na kontě přes 434 milionů dolarů, čímž se již probil do TOP 10 nejvýdělečnějších filmů roku. Během těch několika dní se mu podařilo vydělat víc peněz než filmům jako Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství, Black Adam a Uncharted

Druhý Avatar navíc patří k jedním z mála hollywoodských filmů dnešní doby, které se promítaly i v Číně, spolehlivém zlatém dole filmového průmyslu. Jenom odtud Avatar 2 vydělal přes 57 milionů. Producenti tak věří, že snímek zůstane hitem kin alespoň do konce roku.

Jelikož měl film také opravdu obrovitánský rozpočet a extrémně drahou propagační kampaň, režisér James Cameron před nějakou dobou uvedl, že snímek bude považovat za úspěšný pouze v případě, že se probije mezi pětici komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob. To znamená, že druhý Avatar by měl vydělat alespoň 2 miliardy dolarů. Inu, zatím k tomu má nakročeno docela slušně, ale nechceme nic zakřiknout. Bude proto zajímavé sledovat, jak moc budou čísla box officu stoupat během tohoto týdne. 

Co se týče zbytku filmů v kinech, nějaký ten zájem ještě byl o akční komedii Šílená noc, která po víkendu vydělala dalších 5,6 milionů. Na třetím místě v žebříčku domácího box officu se umístila marvelovka Black Panther: Wakanda Forever, která vydělala 5,4 milionů.

A na co jít do kina tento týden? Inu, pokud jste už viděli Avatara, případně o něj zkrátka nemáte zájem, zkuste nadcházející spin-off Shreka jménem Kocour v botách: Poslední přání. Podle prvních reakcí se totiž zdá, že se jedná o vůbec nejlepší sólové dobrodružství sympatického udatného kocouřiska. Snímek vejde do našich kin tento čtvrtek, tedy 22. 12. 2022.

Už jste druhého Avatara viděli? Co na něj říkáte? A viděli jste už naši recenzi?