Téměř před rokem zasáhla filmový svět smutná zpráva o tom, že Bruce Willis ukončuje svou dlouholetou hereckou kariéru, protože mu byla diagnostikována afázie, porucha fatických funkcí, mezi něž patří porozumění mluvené řeči, porozumění psané řeči, opakování řeči, tvorba spontánní řečové produkce a pojmenování.

Zároveň to také vysvětlovalo, proč se v posledních letech objevoval především v laciných céčkových filmech, které kromě hercovy přítomnosti ani nestály za pozornost. Hercova rodina však nedávno zveřejnila další smutnou zprávu. Zdá se totiž, že Willisův stav se o dost zhoršil, protože mu byla diagnostikována frontotemporální demence. Hercova rodina tak zveřejnila následující prohlášení:

,,I přestože je to bolestivé, nacházíme jistou úlevu alespoň v tom, že konečně známe jasnou diagnózu. Frontotemporální demence je krutá nemoc, o které mnoho z nás slyšelo, a může postihnout naprosto každého. Dnes na ni neexistuje žádný lék. To je realita, která se v následujících letech, jak aspoň doufáme, změní.“

Od klasické demence se ta frontotemporální především odlišuje tím, že postihuje čelní a spánkový lalok, v rámci čehož jsou tak negativně ovlivněny věci jako mluva, chování a pohyb. Předpokládaná délka života se poté může u různých lidí lišit. Podle Asociace pro frontotemporální degeneraci (AFTD) mají lidé s touto diagnózou před sebou tak 7 až 13 let života. Někteří ale mohou zemřít už po 5 letech, jiní třeba až za 20 let.

Prohlášení rodiny je podepsáno Willisovou ženou Emmou Hemming, jeho bývalou manželkou a herečkou Demi Moore a jeho pěti dětmi. Willis ale přesto zůstává jedním z nejslavnějších a nejoblíbenějších herců Hollywoodu. Jeho tvář a jméno znají i lidé, kteří se o filmový svět jinak příliš nezajímají. Mnozí ho milují například za ztvárnění hláškujícího policajta Johna McClanea z filmové série Smrtonosná past, ovšem nesmíme zapomenout ani na jeho další ikonické role z filmů jako Poslední skaut, Pulp Fiction, Pátý element a 12 opic.

Willis však dokázal, že umí hrát i skromnější role, za zmínku tak stojí jeho působení ve slavných dvou snímcích režiséra M. Night. Shyamalana, kterými byly Šestý smysl a Vyvolený. Za zmínku také stojí seriál Měsíční svit, který v podstatě hercovi zajistil vstupenku do Hollywoodu.

I přestože se jednoznačně jedná o smutnou zprávu, která je náležitě zdrcující nejenom pro hercovu rodinu, ale i jeho fanoušky po celém světě, budeme mu i tak nadále držet palce, aby se mu dařilo co nejlépe.