Už po zahajovacím víkendu nejnovější marvelovky Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství bylo mnohým jasné, že to je jenom otázka času. Nedávno se totiž druhý díl o slavném komiksovém čaroději stal zatím nejvýdělečnějším filmem letoška. Celosvětově se mu už podařilo vydělat přes 803 milionů dolarů, čímž překonal Reeveseova Batmana se 768 miliony, který měl ještě přednedávnem korunu krále box officu roku 2022 pevně na hlavě. Nutno také dodat, že druhý Doctor Strange překonal i některé trháky z minulého roku, například bondovku Není čas zemřít a devátý díl Rychle a zběsile. Žádný z těchto dvou filmů totiž s tržbami nepřekročil hranici 800 milionů. Jediná loňská marvelovka, na kterou je druhý Doctor Strange stále velice krátký, je samozřejmě Spider-Man: Bez domova, který se s tržbami zastavil těsně před hranicí 2 miliard. I tak se ale jedná o parádní úspěch.

A jak je na tom Doctor Strange v porovnání s dalšími MCU tituly? Kromě výše zmíněného Spider-Mana a Avengerů, ke kterým se náš doktůrek pravděpodobně také nedostane, zatím víc vydělaly filmy jako Thor: Ragnarok, Strážci Galaxie Vol. 2 a Spider-Man: Homecoming. Těm všem se však nepodařilo dosáhnout hranic 900 milionů dolarů. A jelikož Doctor Strange ještě nějakou dobu v určitých kinech zůstane, je poměrně pravděpodobné, že eventuálně překoná i je. Pak tu jsou ovšem ještě marvelovky s miliardovými tržbami, například Captain Marvel, Spider-Man: Daleko od domova, Captain America: Občanská válka a Black Panther. Dosáhne Strange nakonec i k nim? To se budeme muset nechat překvapit.

Úspěch Doctora Strange je působivý hned z několika důvodů. Snímek se totiž neobjevil v zemích jako Rusko, Čína a Saúdská Arábie. Do Ruska se marvelovka nedostala kvůli Putinově agresi vůči suverénní Ukrajině, Čína a Saúdská Arábie zas měly problém s přítomností homosexuální postavy America Chavez. Disney už ale v minulosti prohlásilo, že si bez zisků z Číny hravě poradí. Pokud jste ještě neviděli naší recenzi na druhého Doctora Strange, určitě se na ni podívejte níže.