Z růžové komediální podívané Barbie (2023) od herečky, scenáristky a režisérky Grety Gerwig se stal komerčně nejúspěšnější film loňského roku. Celosvětově má na kontě 1,44 miliardy dolarů, čímž se hned nabízela otázka, zda hračková společnost Mattel, která na výrobu snímku dohlížela spolu s Warnery, bude chtít filmový svět slavné panenky dále rozšiřovat.

Už v půlce loňského léta to každopádně vypadalo, že Mattel si s Barbie v podstatě připravoval půdu pro zcela novou franšízu, která by se postupně rozšiřovala jak o různá pokračování, tak i spin-offy.

Do případného pokračování se ale nehrne zmíněná Greta Gerwig, která film napsala spolu se svým partnerem Noahem Baumbachem (Manželská historie). Ta tehdy prohlásila, že žádné pokračování v plánu nemá. Údajně skrze film řekla všechno, co říct chtěla. Hlavně ale neví, zda film nějaký druhý díl vůbec potřebuje. Sama se totiž domnívá, že je lepší natáčet zcela nové a originální filmy, které budou přetékat svěžími nápady.

Zdá se ale, že Mattel, z jehož korporátních taktik si film mimo jiné utahoval také, skutečně má s filmovou Barbie další plány. 

Podle nejnovějších zvěstí to vypadá, že Mattel začal jednat s představiteli studia Illumination, které je například zodpovědné za vznik veleúspěšných animovaných sérií jako Já, padouch a Mimoni. Podílelo se také na výrobě animovaného kousku Super Mario Bros. ve filmu (2023), který je hned po Barbie komerčně nejúspěšnějším filmem loňska.

Mattel a Illumination údajně jednají o možnosti vytvoření animovaného Barbie filmu. Hračková společnost už tuto možnost probírá s Chrisem Meledandrim, generálním ředitelem Illumination. Práva na hranou Barbie sice drží Warner Bros., nicméně co se týče animované tvorby, tak zde zcela drží otěže Mattel.

Server Puck také uvádí, že Greta Gerwig a herečka Margot Robbie, která v hraném filmu ztvárnila hlavní roli, údajně z výroby animovaného titulu „nejsou nadšené“, podle všeho ani Warneři z toho nemají moc radost. O animáky je ale zkrátka a dobře velký zájem, což dokazuje i úspěch letošních titulů jako V hlavě 2 a Já, padouch 4. Ještě sice není potvrzené, že animovaná verze vznikne, ale rozhodně to je velice pravděpodobné. 

Filmová Barbie vypráví o stereotypní panence (Robbie), která začne čelit určité existenciální krizi. Aby se z ní dostala, bude muset vyrazit do skutečného světa, v jehož zákonech a pravidlech se samozřejmě vůbec nevyzná. Spolu s ní se na cestu vydává také jeden z Kenů (Ryan Gosling), kterého zas v opravdovém světě příjemně překvapí postavení mužů. Níže se ještě můžete podívat na naši recenzi.

Greta Gerwig by každopádně měla momentálně pracovat na nových Letopisech Narnie, které zrežíruje pro Netflix. Kdy přesně se jich ale dočkáme, zatím není známo.