Letopisy Narnie, slavná knižní série od C.S. Lewise, se k nám v budoucnu vrátí v novém filmovém kabátku. Už několik let víme, že další filmové adaptace připravuje streamovací služba Netflix, přičemž první dva filmy natočí na Oscara nominovaná filmařka a herečka Greta Gerwig, režisérka veleúspěšné Barbie (2023). Pod palec si má vzít také scénář.

A podle informací ze serveru What's on Netflix to vypadá, že natáčení by mělo začít už za několik měsíců, přesněji někdy během srpna/augusta. První klapka by měla padnou kdesi ve Velké Británii, přičemž celá produkce podle všeho potrvá 7 měsíců, natáčení by tak mělo skončit na začátku jara roku 2025. Tedy samozřejmě za předpokladu, že všechno půjde podle plánu.

Datum premiéry zatím neznáme, podle serveru by ale film mohl vyjít nejdříve během druhé poloviny příštího roku. 

Jelikož se nám start produkce pomalými krůčky blíží, v následujících měsících (možná i týdnech) bychom se mohli konečně dozvědět, kdo si vlastně v chystaných adaptacích zahraje. Pokud bude chystaný snímek skutečně adaptací knižního dílu Lev, čarodějnice a skříň, tak největší otazník samozřejmě visí nad dětskou čtveřicí hlavních protagonistů, tedy sourozenci Pevensieovými, které tvoří Petr, Zuzana, Edmund a Lucie. Snad se tudíž jména jejich představitelů dozvíme už brzy. Stejně tak by nás zajímalo, kdo ztvární třeba záporačku Jadis a místního Ježíše alias Aslana.

Greta Gerwig se každopádně nechala slyšet, že původní předlohy jako malá milovala, přičemž jelikož je Američanka, která má zadaptovat britskou předlohu, tak chce k celé věci přistupovat s náležitou opatrností. 

Narnie už několik filmových adaptací na světě má, nejznámější je trojce filmů Lev, čarodějnice a skříň (2005), Princ Kaspian (2008) a Plavba Jitřního poutníka (2010), na které měly navázat i další zfilmované díly, nakonec z toho ale nic nebylo. Zda se podaří Netflixu celou knižní ságu zadaptovat, se každopádně necháme překvapit.