Historická detektivní série Kapitán Stein a notár Barbarič od známého slovenského spisovatele Juraje Červenáka se dočká nového českého vydání od nakladatelství Argo. To se od předchozího bude lišit nejen vazbou, ale hlavně jedinečnou obálkou, která bude věrně zobrazovat hlavní hrdiny.

Zatím sedmidílná románová série vypráví příběhy třech neobvyklých detektivů z rudolfinské doby. Prvním z nich je notář Matěj Barbarič, záletník, a ne moc způsobný člověk. Jeho nepřístojné protikřesťanské chování skvěle doplňuje kapitán Joachim Stein, extrémně věřící voják, jenž nezná slitování s lidmi, kteří porušují zákony. Do třetice všeho dobrého se ve skupině nachází ještě kaprál Bohdan Jaroš, syn pražského kata s velmi temnou a tajemnou minulostí. Toto nesourodé trio společně řeší tajemné případy v různých koutech Česka i Slovenska od Prahy přes Plzeň až po Bratislavu.

Fanoušci si Červenákovu sérii doposud mohli užívat ve dvou různých jazykových vydáních. Tím hlavním a originálním je samozřejmě to slovenské od nakladatelství Slovart. U nás se česky lokalizovaného vydání ujalo již v roce 2014 nakladatelství Argo, které sérii vydává v pevných deskách s obálkami Pavla Růta.

Již zmiňované nové vydání od Arga bude to původní jen doprovázet a rozhodně ho nenahradí. Bude se totiž jednat o levnější variantu v brožovaných deskách, ale s velmi zajímavou obálkou. Klasické decentní obálky symbolizující různé případy a zasazení děje nahradí věrná zobrazení hlavních hrdinů od Mikuláše Podprockého.

Nám se Podprockého obálky velmi líbí a rozhodně v tom nejsme sami. K novému vydání se totiž vyjádřil i sám autor knih, Juraj Červenák: „Som nadšený. Nič proti decentným obálkam doterajšieho vydania, ale Mikulášovo poňatie dokonale sedí k mojej celkovej autorskej nálade – je v nich atmosféra klasického pulpu a zároveň pripomínajú staromódne plagáty na filmy, ktoré ľudia mojej generácie milovali v detstve. Hlavných hrdinov zobrazil trochu inak, než som si ich ja sám predstavoval, ale v jeho podaní sú tak presvedčiví a výrazní, že ich zrejme aj ja budem odteraz vidieť práve takto.“

A kdy se nových vydání vlastně dočkáme? To nakladatelství Argo ve svém blogovém příspěvku bohužel nezveřejnilo. Podle našich předpokladů by to však mohlo být ještě tento rok.