Slovenského spisovatele Juraje Červenáka (Bivoj, Bohatier) většina lidí bere jako takového slovenského Františka Kotletu (série Tomáš Kosek, Bratrstvo krve). Celé toto přirovnání není samozřejmě urážkou, protože jsou si podobní jak množstvím napsaných knih, tak kvalitou samotných titulů. Juraj Červenák se však dost odlišuje od ostatních slovenských autorů. Většinou vydává své knihy nejdříve v Česku, protože jsou zde prodeje knih prostě větší.

Dnes se však budeme bavit o velmi dlouhé sérii, která začala na slovenském trhu a do Česka se dostala až o krátký čas později.

Řeč je o historické detektivní sérii s názvem Kapitán Stein a notár Barbarič, jejíž první díl s názvem Mŕtvy na Pekelnom vrchu/Mrtvý na Pekelném vrchu vyšel na Slovensku v roce 2013 a v Česku v roce 2014. Od té doby bylo vydáno dalších pět dílů z této série.

Série je tak oblíbená, že Juraj Červenák pracoval na v pořadí sedmém dílu, aby uspokojil všechny své fanoušky. V knize jménem Anjel v podsvetí se tentokrát s Kapitánem Steinem podíváme do Plzně, kde se rozběhne nebezpečné a mysteriózní pátrání. Pokud byste chtěli podrobnější informace o popisu sedmého dílu, přeskočte na další odstavec na anotaci.

Anjel v podsvetí bude vydávat nakladatelství Slovart (SK) 30. září/septembra. Česká verze od nakladatelství Argo by podle autora mohla vyjít někdy koncem tohoto roku.

V Prahe vyčíňa mor a cisár Rudolf II. sa aj s celým dvorom presťahoval do Plzne. Povesť tohto mravopočestného, panovníkovi oddaného mesta však ohrozuje séria zločinov. Najprv sa záhadne stratí synovec ruského vyslanca Vlasjeva, ktorý prišiel vyjednávať v mene cára Godunova. Pod hrozbou škandálu radnica poverí hajtmana Leopolda Steina, aby mladíka našiel. Prípad je však zložitejší a stopy vedú k vysokopostaveným osobám, hajtman teda požiada o pomoc svojho brata, chýrneho vyšetrovateľa Joachima Steina. Kapitán prichádza do Plzne so seržantom Jarošom po boku. V meste ich však čakajú hrozné správy a rozbieha sa nebezpečné pátranie, v ktorom nechýbajú umučení anjeli, tajné bratstvo zhýralých kacírov, dvojtvárni alchymisti, vražední špióni a démon, čo loví duše v labyrinte podzemných chodieb pod Plzňou.