Už za necelý měsíc bude na Amazonu premiérovat seriál Pán prstenů: Prsteny moci, který si posvítí na významné události z Druhého věku Středozemě. A jelikož se bude seriál zcela nepochybně porovnávat s mistrovskou a milovnou filmovou trilogií od Petera Jacksona, tvůrci tak před sebou neměli vůbec jednoduchý úkol. I přestože se v seriálu dočkáme mnohých známých postav z filmů, například Galadriel, Elronda, Isildura a Saurona, představitelé Amazonu v minulosti prohlásili, že se snaží od Jacksonovy trilogie distancovat a představit svou vlastní vizi. Nedávno ale vyšlo najevo, že Amazon se v jistý moment pokusil navázat s Peterem Jacksonem spolupráci. 

Během rozhovoru pro The Hollywood Reporter oscarový režisér prohlásil, že když mu Amazon slíbil poslání několika prvních scénářů, rázem s režisérem přestal komunikovat. V rozhovoru tak prohlásil následující:

„Zeptali se mě, zda se do toho chci zapojit spolu s Fran Walsh [scenáristka a producentka filmové trilogie]. A já jsem řekl: ‚Na to je nemožné odpovědět, když jsem ani neviděl scénář.‘ Tak mi odpověděli: ,Jakmile dostaneme prvních pár scénářů, hned vám je pošleme.‘ A žádné scénáře nikdy nedorazily. To bylo to poslední, co jsem od nich slyšel. Ale to je v pořádku, nestěžuji si. Na seriál se kouknu. Nejsem ten typ člověka, který by byl zlomyslný. Filmování je dost těžké. Pokud někdo natočí dobrý film nebo televizní seriál, je co oslavovat. Obzvlášť se těším na to, že to zhlédnu jako zcela neutrální divák.“

Amazon na Jacksonovo vyjádření následně zareagoval, ve svém prohlášení tak sdělil následující:

,,Při snaze o získání práv pro náš seriál jsme byli povinni učinit sérii odlišnou a oddělenou od filmů. Ke snímkům Petera Jacksona chováme ten největší respekt a jsme nadšeni, že se těší na zhlédnutí Prstenů moci.“

Nutno ovšem dodat, že Patrick McKay a John D. Payne, showrunneři a hlavní scenáristé celého seriálu, jsou velkými fanoušky celé trilogie, přičemž i oni chtěli s Jacksonem více spolupracovat. Nicméně to se ale nelíbilo právní struktuře Tolkien Estate, která spravuje všechna práva na díla J. R. R. Tolkiena. To ovšem není zas tak překvapivé, protože Tolkienův syn Christopher, který v roce 2020 zemřel ve věku 95 let, byl velkým kritikem Jacksonovy trilogie a považoval ji za věc, která „vykuchala“ kouzlo děl jeho otce.

Jacksonova trilogie Pána prstenů dodnes (a právem) zůstává jednou z nejlepších a nejmilovanějších filmových sérií všech dob, přičemž její sláva je také jeden z hlavních důvodů, proč Amazon nadcházející seriál vůbec vytváří. Tak uvidíme, nakolik zdařile bude jeho verze přijímána. Pán prstenů: Prsteny moci je vůbec tím nejdražším seriálem, který Amazon kdy vyprodukoval. Přirozeně do něj tudíž vkládá veliké naděje. Jak to celé dopadne se přesvědčíme 2. 9. 2022.