Mysteriózní fantasy série Ú.P.V.O. začala v roce 2002 jako takový průzkumný projekt. Samotní tvůrci kultovního Hellboye chtěli vyzkoušet, jestli by fanoušci měli zájem o budování dalších příběhů z Hellboy univerza, které by však neobsahovaly oblíbeného míšence démona a člověka.

Přečtěte si také: Co se stalo s Hellboyem po událostech z povídky Ostrov?

Jak už většina z vás tuší, série Ú.P.V.O. od Mikea Mignoly (Hellboy) a dalších úspěšných scénáristů a umělců ve světě okamžitě uspěla. Postupem času se z ní stal ten největší a nejúspěšnější spin-off Hellboye, který obsahuje několik různých časových linek a dějů. 

V anglicky mluvících zemích vydává všechny tituly z Hellboy univerza známý komiksový gigant Dark Horse Comics. U nás v Česku vychází vše z Hellboy univerza pod taktovkou nakladatelství Comics Centrum již od roku 2002. Co se série Ú.P.V.O. týče, naposled v Česku vyšel dvanáctý svazek, který přinesl příběh z období Žabí války.

Po krátkých třech měsících se Comics Centrum vrací s dalším svazkem. Tentokrát půjde o třináctou sbírku s podtitulem 1947. Na scénáři nepracoval nikdo jiný než Mike Mignola, otec celého Hellboy univerza. Kromě tohoto velikána se na třináctém svazku ještě podíleli scénárista Joshua Dysart (Harbinger Wars) a kreslíři Gabriel Bá (The Umbrella Academy) a Fábio Moon (Daytripper).

Příběh nové souborné knihy těsně navazuje na události devátého svazku s podtitulem 1946. Vše začíná objevem vlaku plného mrtvých nacistů, jimž kdosi z těla vysál veškerou krev. „Agenti Úřadu mají brzy zjistit, že na světě existují mnohem temnější síly, než si dosud dovedli představit. Profesor Bruttenholm shromažďuje již tak zdecimované muže a zahajuje vyšetřování, jež je dost možná od samotného začátku odsouzeno k neúspěchu.“

Samotný název a anotace napovídají, že nás třináctý svazek vezme do ranných dob uskupení Ú.P.V.O. Avšak odpověď na otázku, co zmasakrovalo plný vlak nacistů a jak se s tímto monstrem Úřad vypořádá, se dozvíte až na konci dubna/apríla 2021, kdy Comics Centrum tento svazek vydá.