Nedávno na Netflix konečně dorazila očekávaná první část čtvrté řady populárního seriálu Stranger Things. A protože jsme poctiví, na naši recenzi si budete (bohužel) muset počkat až do července. Ale nezoufejte. Dali jsme hlavy dohromady a připravili si pro vás deset zajímavostí ze zákulisí tohoto pokračování. Tak schválně – kolik z nich už znáte? A co vás překvapilo? Určitě se s námi o vaše postřehy podělte v komentářové sekci. Nebudeme vás ale dále napínat a dáme se do toho.

Running Up That Hill

Začínáme hezky zlehka. Tato píseň zpěvačky Kate Bush vznikla už v roce 1985. A jelikož se během osmdesátých let odehrává i příběh Stranger Things, asi pro vás teď nebude žádným překvapením, že se přesně tato skladba v seriálu objeví. Po uvedení první části čtvrté řady vzala Running Up That Hill žebříčky útokem. Například na oblíbené platformě Spotify se skladba dočkala neskutečné popularity u jejích uživatelů. Mimo to ale vznikl i nespočet různých cover verzí, které vám můžeme vřele doporučit. V seriálu se ovšem objevují i další známá jména hudebního průmyslu, jako jsou KISS nebo Talking Heads.

Dvě části

 Proč se vlastně tvůrci rozhodli čtvrtou řadu rozdělit do dvou částí? Odpověď je velmi jednoduchá. Během její přípravy čas neúprosně běžel, a když tým pracující na Stranger Things věděl, že na daný termín nestihne dokončit všech devět epizod, padlo rozhodnutí v červnu vydat prvních sedm epizod. Sám výkonný producent Shawn Levy říká, že nechtěl fanoušky seriálu nechat déle čekat. Osmé a deváté epizody se ostatně dočkáme už zanedlouho, konkrétně 1. července tohoto roku.

Délka epizod

Čtvrtá řada je obecně velmi ambiciózní. O náročnosti seriálu svědčí i to, že jsou tentokrát jednotlivé díly mnohem delší. Dosud vydané epizody mají hodinovou stopáž, zbylé díly ale zajdou ještě dál. Konkrétně osmá epizoda by měla mít kolem dvou hodin, což by podobně jako svého času u závěrečné řady Hry o trůny vydalo na samostatný film.

Náklady

Finančně je Stranger Things jedním z nejnákladnějších projektů Netflixu. Covidová pandemie, a tím pádem i zdlouhavé natáčení si vybraly (nejen finanční) krutou daň. Na druhou stranu se při všem CGI, kostýmech a celkové stopáži není čemu divit. Že byste chtěli konkrétní čísla? Tak se raději posaďte. Jedna, skutečně každá jedna epizoda čtvrté řady stála neskutečných 30 milionů dolarů. Suma za celou řadu je už pak skutečně astronomická. 250 milionů dolarů, v přepočtu tedy 5,9 miliardy korun. Neskutečné, že?

Freddy Krueger se vrací 

Ve čtvrté řadě musí naši hrdinové čelit zcela nové hrozbě z Upside Down, monstru jménem Vecna. Toto označení mimochodem pochází, jako obvykle, z Dungeons and Dragons. V souvislosti s touto hrozbou se v seriálu objevuje i herec Robert Englund. Že vám tohle jméno nic neříká? A co takový Freddy Krueger? Přesně toho si totiž Englund před mnoha lety zahrál v kultovním hororu Noční můra v Elm Street.

Vecna

Právě tato hororová postava inspirovala design samotného Vecny. Z něj chtěli tvůrci udělat skutečně hrozivou postavu, a tak se rozhodli, že aby působila co nejvíce zneklidňujícím dojmem, vytvoří ji prakticky. Jen deset procent z Vecny tak v seriálu tvoří CGI efekty, které byly použity na chapadla. Příprava kostýmu monstra byla tedy logicky velmi náročná, bratři Dufferovi ji však svěřili do správných rukou. Na jeho výrobě totiž pracoval stejný tým, který stojí za maskou Nočního krále ze Hry o trůny. Namaskovat herce pak trvalo dlouhých 7,5 hodin.

Falešné vlasy

V roce 2015, kdy se natáčela první řada seriálu, si nechala herečka Millie Bobby Brown pro roli Eleven oholit hlavu. Ve čtvrté řadě však musela nosit speciální paruku, která zakryla její dlouhé vlasy. Se všemi hereckými nabídkami a povinnostmi tato herečka zkrátka nemá čas na to si vlasy nechat dorůst. Nehledě na to, jak nepraktické by to při natáčení čtvrté řady bylo.

Odloučené natáčení

V jedné scéně seriálu se objevuje i bratr Max Billy. Scéna, kde účinkuje, však byla poznamenána pandemií. Tehdejší nařízení byla velmi striktní. Proto musel herec Dacre Montgomery, původem Australan, natáčet ve městě Perth. Se Sadie Sink, která hraje Max, se tak při natáčení společné scény vůbec nesetkal.

Willův účes

Will Byers je jednou z nejvýraznějších postav Stranger Things. Věděli jste ale, že herec Noah Schnapp zoufale toužil změnit svůj účes? Údajně chtěl něco nového už od první řady seriálu. Nevyhovuje mu totiž styl vlasů à la hrnec. V osmdesátých letech byly ale takové účesy běžné, takže se asi Noah změny jen tak nedočká. A upřímně – uměl by si někdo Willa představit třeba s rockerským hárem? My těžko.

Kostýmy

Tvůrci Stranger Things kladli velký důraz na detaily. Je to vidět i na kostýmech, které odpovídají módě osmdesátých let. Na seriálu se totiž podílely i známé značky, jako je Converse či Vans, které speciálně pro potřeby natáčení vyrobily unikátní modely oblečení. I uniformy ruských vojáků vychází z tehdejší výzbroje sovětské armády. Nejen, že se tým vydal inspirovat do Polska. Zároveň měl i vojenského konzultanta, a tak uniformy působí skutečně autenticky.

Jsme pomalu u konce. Tak snad ještě jedna, poslední malá zajímavost. Scény v sibiřské věznici se skutečně natáčely ve vězení, které ale nestojí na území Ruska, nýbrž v Litvě. Pokud by jste se na toto místo chtěli podívat, pak hledejte vězení pod názvem Lukiškės.

To už je ale opravdu všechno. My doufáme, že se vám tento článek líbil a přinesl vám alespoň něco nového, co jste možná o čtvrté řadě Stranger Things nevěděli.