Když na konci první Mafie Sam spílal Tomovi, že neunikne trestu Salieriho rodiny, řekl, že Franka nakonec v Evropě našli. Ve skutečnosti ale Frank žil až do roku 2022, a to zásluhou populárního a všestranného herce a dabéra Dalimila Klapky. Jeho úmrtí ve věku 89 let po dlouhém boji s rakovinou oznámil syn Jan na sociálních sítích.

Přečtěte si také: Fanouškovský Final Cut otevírá v Mafii II nové možnosti a odkrývá utajené části příběhu

Jak už jsme naznačili v úvodu, hráči mohou znát Klapkův hlas hlavně díky postavě Franka z originální Mafie z roku 2002 i z předloňského remaku s názvem Mafia: Definitivní edice. Dalimil Klapka však nadaboval také Lea Galanteho v Mafii 2, ačkoliv jeho videoherní role jsou pouhou kapkou v moři. Několik desítek let k nám totiž promlouval jako děda Simpson a ředitel Skinner z animovaného seriálu Simpsonovi a příznivci detektivních seriálů ho mohou znát jako hlas poručíka Columba v podání Petera Falka. O dabing Columba se přitom Klapka dělil s hercem Petrem Haničincem.

Dalimil Klapka daboval také mistra Yodu v rámci druhého (a podle řady fanoušků nejlepšího) dabingu filmů Star Wars: Impérium vrací úder a Star Wars: Návrat Jediho. Šlo ale také o divadelního, filmového a seriálového herce, ačkoliv se objevoval převážně ve vedlejších rolích. Byl proto přítomen například ve skvělé filmové adaptaci Jirotkova románu Saturnin nebo v seriálech Panoptikum Města pražského a Křeček v noční košili. Jo a ještě jedna věc. Takový text bychom měli nejspíš zakončit něčím alespoň trochu pozitivním, takže níže si můžete Dalimila Klapku připomenout jako Lea v Mafii 2.