Na českém trhu se knižní a komiksová sága Star Wars: Vrcholná republika prozatím zastavila ve třetí vlně první fáze, která stejně jako první román určený pro dospělé čtenáře nese název Světlo rytířů Jedi. Avšak v zahraničí pomalu, ale jistě přichází čas na třetí vlnu závěrečné třetí fáze s názvem Trials of the Jedi. A spolu s velkým finále vrcholné Republiky přichází některé dost zajímavé koncepty a nápady.

Jelikož se závěrečné romány a komiksy zaměřují na konečné zúčtování s nájezdníky Nihily a se záhadnými, vůči samotné Síle nepřátelskými tvory známými v angličtině jako Nameless, ústřední rytíři Jedi i jejich spojenci musí být na poslední boj řádně vybavení. Během panelu divize Lucasfilm Publishing na právě probíhajícím Comic-Conu v New Yorku tak došlo na odhalení konceptů, které ukazují Avar Kriss, Azlina Rella, Bella Zettifara, Burryagu a mého osobního oblíbence Elzara Manna ve víceméně plné zbroji.

Jelikož mají všechny tři fáze vrcholné Republiky navzdory hrozbě Nihilů a Nameless ukázat Jedie v tom nejlepším, nejspíš nepřekvapí, že zbroje jsou řádně velkolepé a vysloveně zářivé. A určitě by se dobře vyjímaly v řadě příběhů s fantasy tematikou, koneckonců Star Wars není vždy jen sci-fi záležitost, zvlášť když dojde na Jedie a Sílu jako takovou. Masky některých postav navíc nabízejí očividnou spojitost s obdobím filmových prequelů, jelikož dost připomínají masky stráží z chrámu Jediů na Coruscantu, které lze znát například z animovaného seriálu Star Wars: Klonové války.

Aby toho nebylo málo, NYCC 2024 nám přinesl také nový pohled na obálky young-adult románu Star Wars: The High Republic: Into the Light od osvědčené Claudie Gray, dětského románu Star Wars: The High Republic: A Valiant Vow od o poznání méně osvědčené Justiny Ireland, komiksové série Star Wars: Jedi Knights od Marvelu a magazínu Star Wars Insider, v němž se objeví nové povídky z období vrcholné Republiky, pod níž je podepsaná Lydia Kang.

Za pozornost stojí také ukázky z komiksového projektu Star Wars: The High Republic Adventures Annual od Dark Horse, konkrétně z příběhů, jež mají na svědomí autoři Charles Soule a Zoraida Córdova. Asi nejzajímavější je však v tomto směru novou kresbu, která láká na chystané audio drama Star Wars: The High Republic: Tempest Breaker od Cavana Scotta.

Ten totiž ukazuje vůdce Nihilů Marchiona Ro a Lournu Dee, která dříve patřila mezi hlavní nihilské vojevůdce, jak... tancují? Je to dost zvláštní obraz, zvlášť s ohledem na povahu obou postav. Předchozí Scottovo audio drama zaměřené na Lournu Dee, Tempest Runner, je ale dost povedený kousek, takže věříme, že Cavan Scott ani tentokrát nezklame.

A pokud je někdo stále zklamaný ze zrušení hraného seriálu Akolytka, jehož děj je zasazený do doby zhruba 100 let po událostech většiny knih a komiksů z éry vrcholné Republiky, může najít útěchu alespoň v tom, že ze stránek románů a komiksových sešitů Akolytka tak úplně nezmizí. Dokazuje to nově odhalená obálka druhého čísla komiksu Star Wars: The High Republic (2025) od Marvelu, na níž je mimo jiné wookieeský Jedi Kelnacca. Ten se objevil i v seriálu, byť v o něco starší podobě. Fanoušci padawanky Jecki Lon a rytíře Yorda Fandara by pak měli začít vyhlížet young-adult román Star Wars: The Acolyte: The Crystal Crown od Tessy Gratton, díky němuž zahraniční fanoušci budou moci zjistit, co Jecki a Yord zažili před událostmi Akolytky.

Píšeme schválně „zahraniční,“ protože i když už dnes není problém nechat si do ČR dovézt knihy vydané ve Spojených státech nebo ve Velké Británii, je dost nepravděpodobné, že by se The Crystal Crown a další tituly zmíněné v tomto článku někdy dočkaly oficiálního českého překladu. Pokud se nakladatelství Alicanto (dříve Egmont) časem dostane k druhé a třetí fázi série Star Wars: Vrcholná Republika, snad by mohlo dojít alespoň na Into the Light. Většina románů ze světa Star Wars, jež má na svědomí Claudia Gray, u nás koneckonců vyšla. Se zbytkem ale bude lepší nepočítat. Upřímně je tak trochu zázrak, že The Crystal Crown vyjde alespoň v zahraničí a že kniha nebyla zrušena společně se samotným seriálem.