Akolytka měla být nejdůležitějším hraným Star Wars seriálem určeným pro letošní rok, ale nakonec nedopadla moc dobře. Po premiéře prvních epizod na Disney+ jsme se sice dočkali převážně pozitivních ohlasů kritiků (včetně našich) a velmi slušných statistik sledovanosti, jenomže tahle krasojízda moc dlouho nevydržela. Divácká čísla začala postupně klesat, kritické přijetí se speciálně ve druhé polovině první řady výrazně zhoršilo a mnozí fanoušci seriál vytrvale a velmi hlasitě kritizovali.

Někdy byla ta kritika oprávněná, jindy se zakládala na smyšlených tvrzeních a absurdních dohadech. V každém případě nemůžeme v žádném případě hovořit o jednoznačném úspěchu, a tak nejspíš nikoho nepřekvapí zpráva serveru Deadline, podle níž společnost Lucasfilm zrušila plány na druhou řadu Akolytky. Oficiální cestou sice zatím nikdo nic neoznámil, ale informace postupně začala přebírat další zahraniční média a v tuto chvíli působí dostatečně důvěryhodně.

Podle Deadline se Akolytka po prvních několika epizodách propadla v žebříčku nejsledovanějších titulů na Disney+ pod desáté místo. Ke zlepšení mělo dojít až s uvedením závěrečné epizody, která na tom ale z hlediska diváckého zájmu byla stále hůř než finále ostatních seriálů se značkou Star Wars. Zapomínat bychom neměli ani na vysoký, z určitého úhlu pohledu absurdní rozpočet první řady, který se podle dostupných informací pohyboval okolo 180 milionů dolarů.

V kombinaci nízké sledovanosti a astronomického rozpočtu bylo nejspíš rozhodnutí zůstat u jedné sezóny jediným možným výsledkem. Lucasfilm už s tím má koneckonců zkušenosti. Stačí si vzpomenout na projekt Willow, neúspěšný pokus o seriálové pokračování stejnojmenného filmu z roku 1988, jenž byl dokonce po čase z nabídky Disneyho streamovací služby zcela odstraněn. Přitom závěrečná epizoda první řady Akolytky nechala skoro všechny dějové linie otevřené, a tak je na místě otázka, jakým způsobem - nebo zda vůbec - Lucasfilm příběhy Oshy, Mae, Cizince/Qimira, Vernestry Rwoh a dalších postav uzavře.

Jelikož se v závěrečném díle mihnul legendární Darth Plagueis, nabízí se pokračování Akolytky ve formě románu nebo komiksu. Román Star Wars: Darth Plagueis od populárního autora Jamese Lucena se koneckonců dodnes řadí mezi nejoblíbenější tituly spadající do nekanonické, tzv. Legends kontinuity světa Star Wars, i když má časově mnohem blíž k filmové sáze Skywalkerů než Akolytka. Ta je zasazená do doby zhruba 100 let před událostmi filmu Star Wars: Skrytá hrozba.

Luceno je aktuálně v důchodu a do předaleké galaxie už ničím nepřispívá, ale třeba se lidem z divize Lucasfilm Publishing a amerického nakladatelství Random House Worlds podaří přesvědčit ho k napsání ještě jedné knihy. Ve které by mohl zasadit Plagueisův příběh do stávajícího kánonu a uzavřít vše, co nakousla Akolytka. Můžeme alespoň naivně doufat, že ano?

V každém případě bude i bez Akolytky v seriálové části světa Star Wars o zábavu postaráno. Na konci roku startuje na Disney+ hraný projekt Skeleton Crew, který nedávno dostal... řekněme zajímavý český název Bludná banda. Příští rok dostaneme druhou řadu vynikajícího Andora, v budoucnu dojde také na druhou sezónou ucházející Ahsoky a něco nového připravuje rovněž divize Lucasfilm Animation. Časové zasazení a prvky Akolytky pak využijí alespoň některé chystané knihy a komiksy, které přiblíží minulost určitých postav známých z první řady seriálu. Tedy pokud je také nezruší.