Abych řekl pravdu pravdoucí, tak osobně patřím k fanouškům Zaklínače, kterým se netflixová adaptace docela líbila. Samozřejmě jsem musel hodně přizavírat oko nad celkovou amerikanizací celého Sapkowského světa, ale jinak jsem se u toho vcelku bavil. V poslední epizodě však přišla jistá scéna, nad kterou jsem jen nechápavě kroutil hlavou. Ta se odehraje během bitvy o Soddenský pahorek, ve které se skupinka čarodějů a čarodějek utká s nilfgaardským vojskem. Jedná se o scénu, ve které proti sobě stane čaroděj Vilgefortz a Nilfgaarďan Cahir. Pokud jste nečetli knižní předlohy, tak na vás ona scéna nemohla působit příliš divně, nicméně pokud jste znalí událostí ze ságy, tak jste si asi mohli říkat, že tady něco nehraje. Následující řádky se proto budou týkat událostí z knih, pokud jste je nečetli a nechcete si kazit budoucí zážitek, tak doporučuji přestat číst ZDE. 

!!!!! NÁSLEDUJÍCÍ ŘÁDKY OBSAHUJÍ SPOILERY KE KNIŽNÍM PŘEDLOHÁM !!!!

Jak jistě víte, v knižních předlohách patří Vilgefortz mezi hlavní záporáky celé ságy. Jedná se o atraktivního, charismatického a velice vychytralého čaroděje, jenž v knižních předlohách sehrává velkou roli. Jeden z jeho nejvýraznějších momentů je ale první konfrontace s Geraltem. V knize Čas opovržení se spolu zlý mág a bělovlasý zaklínač utkají, přičemž Geralt od něj dostane opravdu neskutečně nařezáno. Je to jeden z nejvýraznějších momentů z celé ságy, protože do té doby čtenář Geralta vnímal jako neporazitelného šermíře, na kterého byl každý krátký. Jeho boj s Vilgefortzem ale připomínal situace, kdy třeba v nějaké RPG hře omylem vstoupíte do bitvy s bossem, který je asi o dvacet levelů nad vámi. Celá scéna byla nesmírně důležitá v tom, že zároveň skvěle vykreslila Vilgefortze jako záporáka. Bylo to poprvé, kdy jsme ho viděli bojovat, přičemž během toho hned porazí hlavního hrdinu, o jehož unikátním šermířském nadání jsme se už v minulosti přesvědčili. To čaroději dodalo na respektu v očích čtenáře, plus dokázalo jim to, že s tímto protivníkem opravdu žádná sranda nebude.

Cahir v sáze začíná jako záporná postava, ale v jejím průběhu se z něho později stane dobrák a Geraltův parťák. I přestože ho porazí Ciri, plus následně i Leo Bonhart, což se mu stalo osudným, rozhodně se do určité míry jedná o nadprůměrného šermíře. Ani zdaleka však není na úrovni Geralta a Ciri. Tudíž se nabízí ona základní otázka. Proč se Vilgefortz od Cahira nechal v seriálu tak nakopat? 

Jak je známo, Vilgefortz začne s Nilfgaardem později spolupracovat, ale k tomu mělo dojít až později. V dané scéně můžeme vidět, že Cahir měl většinu času nad Vilgefortzem navrch. Známý Nilfgaarďan ho totiž ne jednou, ale hned třikrát odzbrojil, přičemž celá šarvátka končí kopancem, kterým čaroděje shodí z kopce. I přestože oba dva bitvu přežili, z této dané scény vyšel vítězně zcela jednoznačně Cahir. Pokud ale má být Vilgefortz člověkem, který uštědří Geraltovi potupnou porážku, tak jak je možné, že se nechal porazit od někoho, koho by Geralt smetl mávnutím ruky? Někteří fanoušci teorizují nad tím, že v té době už Vilgefortz s Nilfgaardem spolupracoval, přičemž celý jeho souboj s Cahirem byl jen záměrně sehraný, aby Yennefer a ostatní čarodějky nepojaly žádné podezření. Tuhle teorii bych ale zamítl především z toho důvodu, jakým stylem byla daná scéna natočená. Už jen podle výrazů ve tváři obou postav, plus následnému dialogu mezi nimi, je dle mého patrné, že spolu žádné divadlo opravdu nehráli. 

Další teorizují nad tím, že Vilgefortz se jen záměrně držel zpátky, protože nechtěl zbytku čarodějek vyjevit svou skutečnou moc. To už je sice pravděpodobnější, ale stále zde platí argument pro filmařské podání celé scény, které i tuto teorii vcelku znehodnocuje. Jiní si taktéž myslí, že Vilgefortz zkrátka nemá pořádný skill v ovládání meče. Je totiž pravda, že jeho zbraní v předlohách byla magická hůl. Znamená to tedy, že kdyby místo mečů měl svou hůl, Cahir by si ani neškrtl? Nebo ona porážka, kterou na konci série utrpěl, ho donutí věnovat se více bojovému umění, což následně povede ke zdokonalení jeho boje s holí? To jsou všechno otázky, na které si holt budeme muset počkat.

Souboj Cahira a Vilgefortze zkrátka zdiskreditoval chytrého čaroděje jako padoucha, který vzbuzuje respekt. Doufejme tedy, že to je jen součástí nějakého důmyslného plánu, který tvůrci s jeho postavou mají. Co si o celé scéně myslíte vy? Jaký je tvůrčí záměr? Máte i vy svou vlastní teorii?