Úspěch snímku The Batman (2022) od Matta Reevese, ve kterém si háv netopýřího ochránce Gothamu navlékl Robert Pattinson, zajistil, že režisérovo univerzum jménem „The Batverse“ se bude rozšiřovat i na jiných frontách. V budoucnu se tak máme dočkat nejenom seriálového spin-offu, jenž se zaměří na padoucha Penguina (Colin Farrell), ale také je ve výrobě série z názvem Arkham Asylum.

Nyní ale přišel na scénu režisér a scenárista James Gunn, který odhalil poměrně překvapivou informaci. Zdá se, že seriál Arkham Asylum nakonec nebude spin-offem výše zmíněného Batmana s Pattinsonem, místo toho by měl být součástí chystaného rebootovaného univerza DCU, které Gunn připravuje společně s producentem Peteram Safranem.

Je to zajímavé také z toho důvodu, že výroba seriálu byla oznámena ještě před nastoupením Gunna a Safrana do pozic šéfů DC Films. Podle Gunna ale k žádným změnám v průběhu výroby nedošlo. 

Stojí za to připomenout, že The Batman spadá do takzvaného DC Elseworlds, tedy divize, do níž patří veškeré DC projekty, které nejsou součástí DCU. Tudíž do ní patří třeba i Joker (2019) s Joaquinem Phoenixem, stejně tak i jeho nadcházející pokračování.

Momentálně to tedy vypadá, že jediný spin-off Batmana, kterého se v blízké době dočkáme, bude zmíněný seriál o Penguinovi. Nabízí se také otázka, co přesně plánuje Gunn udělat s Arkham Asylum, když nyní víme, že se bude jednat o součást DCU. Matt Reeves se každopádně bude na projektu i nadále podílet jako jeden z producentů.

O ději stále žádné pořádné informace nemáme, ale zřejmě bude vyprávět o vybraných duševně nemocných jedincích, kteří ve slavné komiksové léčebně přebývají.

Před více než rokem také vyšlo najevo, že showrunnerem seriálu se stane Antonio Campos, jehož posledním filmem byl působivý thriller Ďábel (2020) s Tomem Hollandem v hlavní roli.

Zcela původně se plánovalo, že místo Arkhamu se dočkáme seriálu Gotham P.D., který by se zaměřil na gothamské policejní oddělení a vyšetřování nejrůznějších zločinů. O ten se měli postarat showrunneři Terence Winter a Joe Barton, nicméně oba od projektu odpadli poté, co měli se studiem kreativní neshody, navíc samotnou práci zkomplikovalo následné spojení WarnerMedia a Discovery.

Seriál zatím nemá oficiální datum premiéry, dočkat bychom se ho ale měli na službě Max (HBO Max).