Pokračování Avatara nepřekvapivě i nadále drtí kina všude po světě, přičemž mu to ještě nějaký ten čas vydrží. A nedávno překonal významnou hranici, díky které se v žebříčku komerčně nejúspěšnějších filmů roku posunul zase o pár míst nahoru. Avatar: The Way of Water má totiž celosvětově na kontě už 1,03 miliardy dolarů, což z něho dělá nejenom druhý nejvýdělečnější film roku 2022, ale zároveň také čtvrtý film v post-pandemické době, který hranici jedné miliardy překonal.

Během několika dní také Avatar překonal letošní filmy jako Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství, Jurský svět: Nadvláda a Mimoni 2: Padouch přichází. V cestě za zlatou medailí pro letošní rok mu už stojí jen Top Gun: Maverick, jenž má na kontě 1,4 miliardy. A co si budeme povídat, je téměř zaručené, že Avatar jeden z nejúspěšnějších filmů Toma Cruise eventuálně překoná. Ale bude to stačit na jeho úspěch? 

Jak už od konce podzimu víme, režisér James Cameron se domnívá , že pokud by měl být druhý díl považován za skutečně úspěšný, bude se z něho muset stát třetí nebo čtvrtý nejvýdělečnější snímek v dějinách. Což znamená, že snímek bude muset překonat i druhou miliardovou hranici, od které je ještě poměrně daleko. Pokud bychom tedy vzali v potaz Cameronova slova, druhý Avatar by měl svým box officem alespoň překonat snímek Star Wars: Síla se probouzí, v přesných číslech by to znamenalo, že musí celosvětově vydělat přes 2,069,521,700 dolarů.

Povede se mu to? Inu, toť otázka. Avatar 2 sice po zahajovacím víkendu nevydělal v domácím box officu tolik, kolik vydavatelské studio předpokládalo, ale o žádný malér se taky nejednalo. K velké smůle filmu se navíc zdá, že tržby z Číny nakonec tak obrovitánské nebudou, protože země se momentálně potýká s další velkou vlnou koronaviru. 

Některé předpoklady tak uvádějí, že konečné tržby filmu se nakonec budou pohybovat od 1,6 do 1,9 miliard dolarů, což by bylo poněkud frustrující zakopnutí před cílovou páskou. Ale taktéž se předpokládá, že o film bude velký zájem i po novém roce, respektive možná až do února, kdy vyjde marvelovka Ant-Man and the Wasp: Quantumania, která zahájí pátou fázi MCU. Takže naděje na dosažení Cameronova snu jsou stále poměrně dost velké.