Na letošních Oscarech zvítězilo v kategorii Nejlepší film roku komediální drama jménem V rytmu srdce. Člověk by si myslel, že za normální situace by všichni mluvili právě o tomhle, protože výhra právě tohoto filmu se zdá být pro mnohé překvapivá. Místo toho byla ale nejvýraznější událostí facka od Willa Smithe, kterou schytal herec a komik Chris Rock. Ten uváděl kategorii Nejlepšího celovečerního dokumentu, ovšem zprvu se rozhodl, že si trochu zažertuje. Herec si totiž dovolil několik vtípků na účet Smithovy ženy (herečka Jada Pinkett Smith, kterou si mnozí mohou pamatovat z Matrixu), která trpí alopecií (vypadávání vlasů). Rock následně její stav přirovnal k filmu G. I. Jane, ve kterém Demi Moore hraje holohlavou důstojnici. Will Smith se však rozhodl tvrdě hájit její čest, proto šel za Rockem na podium a jednu mu vrazil. Pak mu hned dvakrát hněvivě řekl, ,,aby si nebral jméno jeho ženy do své zas**né huby.“

Z momentu se rázem stal nejvýraznější moment celého večera, který se jako mor začal šířit po celém internetu. Smith se dočkal jak slov uznání, tak i kritiky, ovšem teprve nedávno herec na svém oficiálním Instagramu zveřejnil post, na kterém se Rockovi veřejně omlouvá. Celé jeho prohlášení zní následovně:

,,Násilí ve všech svých formách je toxické a destruktivní. Moje chování na včerejším udílení cen Akademie bylo nepřijatelné a neomluvitelné. Vtipy na můj účet jsou součástí mé práce, ale vtip o Jadině zdravotním stavu pro mě bylo příliš velké sousto a reagoval jsem emotivně.

Rád bych se ti veřejně omluvil, Chrisi. Byl jsem mimo a udělal jsem chybu. Je mi trapně a mé jednání nesvědčilo o muži, kterým chci být. Ve světě lásky a laskavosti není místo pro násilí.

Také bych se rád omluvil Akademii, producentům pořadu, všem účastníkům a všem po celém světě, kteří to sledovali. Rád bych se omluvil rodině Williamsových a své filmové rodině Krále Richarda. Hluboce lituji, že jsem svým chováním pošpinil jinak nádhernou cestu nás všech.“

Nutno ovšem dodat, že pořadatelé ceremoniálu se incidentem zabývají. Akademie tak uvedla, že musí posoudit možné důsledky incidentu v souladu nejen s jejich pravidly, ale i zákony státu Kalifornie. Chris Rock se k celé události zatím nevyjádřil, ale rozhodně se zatím nezdá, že by vůči Smithovi chtěl podávat nějakou žalobu. Navíc musíme pamatovat i na to, že Rock je veteránským komikem, jehož kontroverzní žerty už v průběhu let pobouřily kdekoho. Je tudíž možné, že nad celým incidentem nakonec opravdu jen mávne rukou. Smith nějakou dobu po svém flákanci vyhrál svého prvního Oscara za snímek Král Richard: Zrození šampionek, ve kterém ztvárnil otce slavných sester Williamsových.