Na konci první třetiny minulého roku vydalo české nakladatelství Talpress druhý díl fantasy série První kniha Předkova s podtitulem Šedá sestra od britského spisovatele Marka Lawrence (Roztříštěná říše). Po necelém roce se toto nakladatelství vrací se třetím a zároveň posledním dílem, který nese název Svatá sestra.

Přečtěte si také: Tajemný klášter Sladká Milost vychovává dívky ve smrtící bojovníky

Velká část příběhu série První kniha Předkova se odehrává v klášteře Sladké Milosti. I přes příjemný název této církevní budovy se však jedná o výcvikové místo, které dělá z dívek krvelačné zabijáky. Jednoho dne přijmou vedoucí tohoto kláštera do svých řad novou adeptku, Nonu Šedou. Tato osmiletá dívka byla křivě obviněna z vraždy. Ve skutečnosti se však provinila něčím mnohem horším. Vedoucí kláštera brzy zjistí, že se za Nonou skrývá tajemná minulost, která by jí časem mohla způsobit problémy. 

Druhý díl s podtitulem Šedá sestra, o kterém jsme vám přinesli samostatný článek, defacto stále pokračuje ve výcviku Nony. Kromě toho, že se zde začíná seznamovat s tajemstvím vesmíru, se taktéž musí vypořádat s nájemnými vrahy, mocným pomstychtivým lordem a s pletichami rádoby císařovny, jež ovládá téměř všemocnou inkvizici.

V připravovaném třetím díle se kola osudu dají do pohybu a příběh začne eskalovat do jednoho obrovského finále:

„Přichází čas ohně. Čas, kdy přátelé umírají, města hoří a Říše se hroutí. Ledový příkrov postupuje, Koridor se neustále zužuje a Říše se tak ocitá v obležení. Ze severu a jihu ji svírá neústupná ledová masa, zatímco z východu a západu na ni dotírají nepřátelé. Císařské armády marně bojují o přežití a jsou na ústupu. Novicku Nonu zatím čekají poslední zkoušky nezbytné k tomu, aby se stala jeptiškou. Jenže má i jiné poslání. Poslání, které možná nespasí Říši, ale mohlo by zachránit celý svět. Jak se ale válka blíží k jejímu klášteru, docházejí jí čas i možnosti. Už brzy se bude muset rozhodnout, kolik lidí je ochotná nechat zemřít, jen aby zachránila pár svých blízkých.“

Podle prvních informací mělo nakladatelství Talpress vydat třetí díl s podtitulem Svatá sestra 12. února/februára 2021. Jelikož se však ještě nikde neobjevil v prodeji, očekáváme, že se datum vydání posunulo na tento týden.