Česká začínající autorka Petra Podolová je pro všechny z nás neznámá. I když se psaní už nějaký ten čas věnuje, nikdy se neodvážila vydat žádný svůj příběh. Tedy do doby, než se svým debutovým románem Futurum vyhrála třetí ročník soutěže Hvězda inkoustu. Tento úspěch ji přesvědčil o tom, že by tento svůj velice zajímavý příběh měla vydat, aby se k němu dostalo co nejvíce čtenářů.

Skoro každého fanouška sci-fi literatury vždycky fascinovaly postapokalyptické knihy. A většina z nás má vždy radost, když se příběh tohoto žánru odehrává v českých městech. Něco takového nám ukázal František Kotleta ve své sérii SPAD, která patří mezi to nejlepší, co jsme od tohoto úspěšného spisovatele mohli číst. A Futurum od Petry Podolové je něco podobného, akorát přístupnější pro mladší čtenáře.

Příběh nás zavede do postapokalyptické Prahy roku 2120. Voda z Vltavy zmizela a místo ní se zde nachází jen prázdné koryto. Bývalým Hlavním nádražím se prohání vlak, který nikdy nezastavuje, a v ruinách Prahy všude zní strašidelné historky o postavách s rudýma očima, jež sbírají z ulic a hrobů těla mrtvých a odnášejí je kamsi do podzemí. Hlavní hrdina Damiáš však těmto historkám nikdy nevěřil. Do doby, než se po dlouhé době objeví jeho přítelkyně Dany, která před rokem zmizela neznámo kam. Tato dívka je jiná, než bývala. Pořád mu vypráví o tom, že ji unesli a udělali z ní něco nelidského. Dam musí přijít té záhadě na kloub a vrátit Dany to, co jí únosci sebrali – její lidskost. I kdyby měl čelit zrůdám pekelným...

I když se nejedná o nějaký extra originální námět, kniha vypadá velmi zajímavě a jen to, že pochází od české autorky nás velice těší. Pokud byste o román Futurum měli zájem, dočkáte se velmi brzy. Nakladatelství Fragment, které je vydavatel této knihy, by mělo Futurum vydat již 3. září/septembra tohoto roku. Na stránce nakladatelství je navíc k dispozici velice krátká ukázka.