Koho by už jen mohla naštvat nová filmová Barbie tak moc, až ji zakáže, že? Obyčejně bychom se koukali směrem k Číně. Ta zakazovala spoustu filmů z nejrůznějších stupidních důvodů. Tentokrát je to ale Vietnam. A vlastně to také souvisí s Čínou.

Film zde původně měl mít premiéru 21. července. Stejně, jako v USA. Ministerstvo kultury, sportu a turismu ale nedávno licenci na promítání filmů ve Vietnamských kinech stáhlo. Proč? Naštvala je mapa světa zobrazena v jedné z trailerů.

„Neudělíme licenci na uvedení amerického filmu Barbie ve Vietnamu, protože obsahuje urážlivý obrázek linie devíti čar,“ uvedl Vi Kien Thanh, vedoucí filmového oddělení ministerstva, pro státní noviny Tuoi Tre.

Teď se na moment ponoříme do geopolitické a historické situace kolem těchto devíti čar. Pokud totiž netušíte, o co vlastně jde, nezoufejte. Také jsem to před psaním tohohle článku musel pořádně nastudovat, abych to vůbec pochopil.

Linie devíti čar je sporné území zahrnující téměř devadesát procent Jihočínského moře, na které si Čínská lidová republika dělá teritoriální nárok. Celé toto území se z velké části překrývá s teritoriálními vodami dalších zemí včetně Vietnamu, Filipín, Malajsie a Indonésie. Nejen těmito státy je Linie devíti čar považována za svévolný imperiální projekt, který není vůbec historicky podložen. Soud v Haagu v roce 2016 tento koncept jednoznačně odsoudil.

A tak se dostáváme k Barbie a mapě, kterou zjevně sama nakreslila ve snaze popsat reálný svět, do kterého bude ve filmu přenesena. Mapa totiž má podobnou čáru, která ale obsahuje pouze osm čárek, kdesi na východě kontinentu označeného jako Asie. A právě tento kousek kresby, která se jen stěží dá nazývat mapou, pobouřil Vietnam. Ministerstvo totiž věří, že jde o zobrazení Linie devíti čar. Podobné značení přitom na této smyšlené mapě spájí Severní Ameriku a něco, co by snad mohlo být Gronsko, nebo Velká Británie, takže nejspíš jde o naznačení cest, které Barbie ve skutečném světe učinila. 

Podobně se brání i Warner Bros: „Mapa v Barbie Landu je rozmarná, dětská kresba pastelkami. Čmáranice znázorňují vymyšlenou cestu Barbie z Barbie Landu do skutečného světa. Jejím účelem nebylo učinit jakékoli prohlášení.“

Linie devíti čar je velice citlivým tématem pro všechny zúčastněné krajiny, takže na jedné straně je reakce Vietnamu pochopitelná. Na druhé straně ale, zdá se, hledají problémy tam, kde nejsou. Minimálně ale úspěšně upozornili na problém, kterému na mezinárodní úrovni neustále čelí, i když způsob tohoto upozornění je vzhledem na situaci spíše úsměvný.