Rok 2019 bol plný zajímavých a zábavných filmov, seriálov aj kníh, no našli sa aj také, ktoré by sa dali považovať za stratu vášho času. V tomto článku vám prinášame veľký redakčný výber toho najlepšieho, čo nám uplynulý rok priniesol. A ja som vďaka nemu zistil, že mám v redakcií hneď niekoľko grafomanov. Veď posúďte sami. Zadanie znelo - jeden, maximálne dva odstavce.

Václav Šourek - Renwolf

Letošní rok pro mě byl plný příjemných překvapení. Hned zkraje roku mne, podobně jako jeho předchůdci, potěšilo velmi poetické zakončení příběhu Škyťáka a Bezzubky, kterým tvůrci ze studia Dreamworks důstojně a nutno říci, že i velice dospěle uzavřeli filmovou trilogii Jak vycvičit draka inspirovanou sérií oblíbených knih spisovatelky Cressidy Cowell.  

Následovala druhá část nejnovějších Avengers, očekávaný velkofilm s podtitulem Endgame. Ten na mě sice neměl takový vliv jako Infinity War, přesto ale společně se Spidermanem: Homecoming bombasticky uzavřel třetí fázi Marvel filmů. Nezbývá tedy, než hledět do budoucna a v očekávání čtvrté fáze vyhlížet, s čím se tvůrci vytasí, případně jak sami sebe překonají.

Nejstylovějším a pravděpodobně i nejbrutálnějším (zde se ale hodí podotknout, že brutalitě tohoto snímku zdatně konkuroval nejnovější Tarantinův počin) filmem letošního roku byla rozhodně třetí kapitola série John Wick. Herec Keanu Reeves v poslední době zažívá menší renesanci a je to zatraceně znát. Díl s podtitulem Parabellum je totiž doslova natřískaný stylovou akcí, nekonečným deštěm pršících kulek a pestrými scenériemi, které si budete pamatovat ještě dlouho po jeho zhlédnutí.

Nejočekávanějším filmem letošního roku pro mě byl snímek Tenkrát v Hollywoodu, za kterým stojí jedno z největších filmařských jmen současnosti. Quentin Tarantino dokázal ve spolupráci s Leonardem DiCapriem a Bradem Pittem z dané látky vyždímat opravdové maximum, přičemž i tady najdete ty typicky tarantinovské momenty, kdy se jen usmějete a řeknete si: „Ale no tak!“

Se seriály se letos opravdu roztrhl pytel, tak tedy v krátkosti

První série seriálové adaptace knižní fantasy trilogie Jeho temné esence je výtečná. V letošním roce jsem opravdu nezaznamenal fantasy konkurenci, která by v porovnání s velmi citlivě podaným příběhem Lyry Belacquy obstála.

Seriál Sexuální výchova, který běží na Netflixu je skvělá komedie, která se nebojí lechtivějších témat. Dále je tu Zaklínač (také Netflix), kterého musíte povinně vidět, pokud jste četli knihy. Pro všechny ostatní bude příběh Geralta z Rivie hodně matoucí, ale určitě stojí za zhlédnutí. Euforie nabízí šokující náhled do složitého života dospívajících. Seriál je navíc velice expresivní. I pro svou odvážnost však stojí za to. 

Zvláštní seriál Watchmen, který vychází z dokonalé komiksové předlohy Alana Moorea, zase dokázal, že i tak složitá látka se dá dobře zpracovat. I v případě, že jste viděli Snyderovu filmovou verzi z roku 2009, která dle mě seriál přeci jenom stále ještě překonává, dejte Watchmenům šanci. Bohatě se vám to vyplatí.

Knihy

Letošní knižní novinky mi ve většině případů ušly, jelikož jsem letos především doháněl resty, nicméně jsem ale letošního horkého favorita v podobě Nože Jo Nesbøa neminul a knihu přečetl takřka jedním dechem. Jako vždy je napínavá a od čtení vás jen stěží pustí. Až tak je dobrá. 

Také závěr série Milénium Davida Lagercrantze, kniha Dívka, která musí zemřít, stojí za zmínku, jelikož uzavírá spletitý příběh novináře Mikaela Blomkvista a hackerky Lisbeth Salanderové. A nutno říci, že velmi důstojně.

Martin Matějka - Mathy

Chtít po mě, abych sám za sebe vybral topovky za uplynulý rok, je vážně kruté. Obyčejně to za mě udělá někdo jiný podle toho, jaký je zrovna marketingový plán, a pak mě pod to podepíše. Navíc já jsem jeden z těch protivně pozitivních typů lidí, kteří mají rádi všechno (i když ty Nilfgaardské zbroje byly moc silné kafe i na mě, to si přiznejme). Čili vybrat nějaké omezené množství z toho nepřeberného množství geekovin, co se teď kolem rojí, je pro mě tak trochu sofiina volba. Kdyby Sofie měla asi tak třicet dětí. Ale dost výmluv:

Seriály

Konečně jsem se dostal ke Stranger Things. Poslední sérka vyšla letos, čili ho do výběru zařadit můžu. Málem jsem u toho zemřel vysílením, neb s tímhle seriálem jak začnete, nemůžete přestat. Ale alespoň mezi sériemi jsem si dával krátké pauzy. Miluju postavy, miluju zasazení a hlavně miluju, že tu všechno dává smysl, všechno někam směřuje a co má být zodpovězeno, to vám seriál poví.

Komiksy

U mě zabodovala Netvora. Je to krásně nakreslená fantasy říznutá steampunkem. Navíc krásně neokoukaná - má vlastní pravidla, vlastní rasy, vlastní pojetí magie. Už jsem zmiňoval krásnou kresbu? Zmiňoval. Téměř každý panel je obraz, který si chcete dát na zeď.

Knihy jsem letos žádné nepřečetl. Ale zato jsem sestříhal spoustu videí!

Ondřej Šrámek - Rhaegar

Seriály

Letošní seriálová tvorba toho přinesla opravdu hodně a byla radost vysedávat u monitoru a hltat každou jednu epizodu. Skutečně není pravda, že by televizní zábava upadala. Jen se značným způsobem transformovala. Proto pro mě bylo těžké vybrat jen jednu věc. Takže jsem strávil celý včerejší večer tím, že jsem se probíral mým watchlistem a zvažoval, co je opravdu nejlepší z nejlepších. Nešlo mi jenom o to vybrat kvalitně odvedený seriál, těch je každý rok spousta. Chtěl jsem vybrat něco výjimečného. 

Donedávna by to pro mě byla asi finální série Legiona, nejsilnějšího mutanta Marvelu, který se nese v duchu dekonstrukce superhrdinského žánru. (Dekonstrukcí je tento rok opravdu nepočítaně například Deadly Class, Doom Patrol, The Umbrella Academy… a samo by to vystačilo na sáhodlouhý článek).

Co si nakonec uzurpovalo první místo je výtečné finále seriálu Mr. Robot. Není to ani fantastika, jak bych sám od sebe očekával, a dokonce ani sci-fi nebo akčňák. Kdybych to měl popsat člověku, který neví, o co jde, udělal bych to takhle: Kombinace Klubu rváčů s V jako vendeta řízlého tak autentickým hackingem, že žasli i odborníci. Výborná práce s dialogy i charaktery postav a velmi novátorský přístup k vyprávění, aniž by působil nepřirozeně a křečovitě. To vše dokonale ztvárněno oscarovým hercem Rami Malekem. Pro mě osobně to není ani tak seriál roku, ale jedna z nejgeniálnějších věcí, co jsem kdy měl tu čest vidět.

Filmy

S filmy je to tento rok o něco horší. Viděl jsem jich desítky a spousty jich bylo opravdu kvalitních. Bavil jsem se u nich a nelitoval ani minuty. Bohůmžel, ani jeden neměl něco víc. Něco, kvůli čemu bych měl nutkání film doporučovat nebo ve mně zanechal nějaký hlubší pocit kvůli, kterému bych nad ním musel přemýšlet a ovlivnil mě nad rámec svojí stopáže. Avšak vyberu dva, které se tomu nejvíce blížili. John Wick: Chapter 3 - Parabellum a Joker. Vím, není to zrovna nejoriginálnější výběr, a vše už o nich bylo řečeno, ale jak jsem již říkal mnoho filmů tento rok prostě nerezonovalo s mým vkusem. 

Knihy a komiksy

Na knihy jsem ještě méně připraven než filmy. Svůj čtenářský cíl jsem tento rok více než přesáhl, ale bohůmžel nic, co jsem četl, nevyšlo v tomto roce. Možná to příští rok napravím, ale spíše nikoliv. Pořád je tady spousta excelentních titulů, které si žádají mojí pozornost, a já je prostě musím přečíst bez ohledu na datum.

Lukáš Červinka - Loupak

Jasně, tenhle rok vyšla spousta skvělých filmů a seriálů, například Avengers: Endgame, John Wick nebo Zaklínač, ale při nich nějak všichni předpokládali, že to budou hitovky (vzhledem k rozpočtu) a budou aspirovat na nejlepší film/seriál roku. Proto bych spíš chtěl vypíchnout dílo, které pro mě bylo největším překvapením. Tuhle pozici si zasloužil seriál Servant z dílny Apple TV+. Vzhledem k tomu, že ostatní seriály z platformy Apple byly pouze takový lepší průměr, jsem ani zde neměl moc velká očekávání. O to víc jsem ale byl překvapen po prvním dílu, kdy Servant svojí mysteriózní až hororovou atmosférou a dobrými hereckými výkony nastavil laťku hodně vysoko.

Radoslav Marek - Radez

Pre mňa najvýraznejším počinom roka 2019 bola miniséria od HBO. Päťdielna séria Chernobyl je veľmi dobrou dramatizáciou najhoršej jadrovej havárie v dejinách ľudstva. Výbuch štvrtého reaktora pri meste Pripyať a udalosti, ktoré nasledovali spracoval producent Craig Mazin. Vďaka hereckému výkonu Jareda Harrysa sme mohli precítiť to, čo zažíval jadrový fyzik Valery Legasov uprostred nepredstaviteľnej tragédie, uvedomujúci si jej katastrofálny dopad na ľudí. Svojej role sovietkseho politika a funkcionára sa bravúrne zhostil aj Stellan Skarsgard, vďaka ktorému sme mohli vidieť snahu Sovietskeho zväzu vyriešiť zúfalú situáciu.

Celé obsadenie filmu divákom spoločne dovolilo nazrieť do prežívania tých, ktorí pred troma desaťročiami bojovali v Chernobyle o prežitie nášho kontinentu. Dovolili nám nazrieť do prežívania tých, ktorí vedeli čo sa deje, tých, ktorí nevedeli čo sa deje a tých, ktorí nechceli vedieť čo sa deje. S originálnou hudbou od islandskej skladateľky Hildur Gudnadottir nám seriál od HBO predostrel atmosféru plnú zdesenia, pochopenia a v niektorých chvíľach aj nepochopenia.

Seriál Chernobyl osobne považujem za brilantne spracovaný kúsok filmovej kultúry, ktorého hodnotu vidím v silných emóciach odzrkadľujúcich neuveriteľnú tragédiu novodobej histórie ľudstva.

To bol výber našej redakcie. A aký bol váš rok 2019 v seriáloch, filmoch, knihách a komiksoch? Pokojne sa nám pochváľte v komentároch.