James Michael Tyler se narodil ve městě Greenwood ve státě Mississippi v roce 1962. Na vysoké škole vystudoval geologii, ovšem následně si uvědomil, že chová obrovskou vášeň k herectví, tudíž se ho rozhodl vystudovat také. Dne 24. 10. však herec zemřel ve svém domě v Los Angeles. Čtvrté stádium rakoviny mu bylo diagnostikováno již v roce 2018, přičemž od té doby se zasazoval o to, aby se lidé, kteří mají problémy s prostatou, nechali vždy lékařsky vyšetřit, díky čemuž by se případná rakovina dala odhalit ještě v nepokročilém stádiu. V té době se mu totiž nádor dostal i do kostí. Jeho smrt tak zasáhla tisícovky fanoušků, Tyler byl totiž nejenom talentovaným hercem, ale i oddaným manželem, milovníkem amerického fotbalu, plus i schopným muzikantem. Oficiální Twitter účet seriálu Přátelé vydal příspěvek, kterým hercovi vzdal poctu.

Tyler se ve zmíněném seriálu ujal role Gunthera, manažera kavárny Central Perk, kterou hlavní protagonistická šestka často navštěvovala. Fandové si obzvlášť zamilovali jeho interakce s Rachel, do které byl věčně neuvěřitelně zakoukaný. I přestože se jednalo o vedlejší postavu, která se nevyskytovala v každém díle, fanoušci si ho natolik oblíbili, že ho mnozí dokonce považovali za takového neoficiálního sedmého protagonistu. Jeho postava se dokonce objevila i v nedávném filmovém speciálu, který nesl název Přátelé: Zase spolu. 

James Michael Tyler se mimo jiné objevil i v seriálech jako Scrubs: Doktůrci a Sabrina – mladá čarodějnice. A i přestože se jednalo primárně o seriálového herce, taktéž pracoval na celé řadě krátkých filmů. A to i v době, kdy podstupoval léčebnou proceduru. Svůj boj s rakovinou však herec nakonec bohužel prohrál. Bylo mu 59 let.