Nedávno zastihla filmový svět velice nečekaná a smutná zpráva. Britský herec Ray Stevenson, kterého mohou znát nejenom fanoušci Marvelu, ale i slavného seriálu Řím (2005), zemřel v Itálii ve věku pouhých 58 let. O smutné zprávě nejprve informovala italská média, následně ji potvrdil i hercův zástupce. Stevenson měl v Itálii zrovna natáčet snímek Cassino in Ischia, nicméně v sobotu se údajně nakazil jakousi nemocí. Kvůli zhoršujícímu se stavu musel být následně hospitalizován, ale bohužel nakonec nemoci podlehl.

Stevenson se narodil v roce 1964 v v Lisburnu v Severním Irsku, vystudoval školu Old Vic Theatre School v anglickému Bristolu, kde začal k hereckému umění pořádně přičichávat. Na Stevensona zprvu čekaly skromné začátky. Začínal na seriálech jako Poldové (1984), Zlatá klec (1995) a City Central (1998), ovšem jeho opravdové chvíle slávy měly přijít až po začátku nového tisíciletí. 

Jeho první větší filmová role byla ve snímku Teorie létání (1998), který natočil Paul Greengrass. Pořádně ale na sebe upoutal pozornost ve snímku Král Artuš (2004), kde ztvárnil Dagoneta, jednoho z rytířů Kulatého stolu. O rok později se pak objevuje ve slavném seriálu Řím jako Titus Pullo, což je rozhodně jedna z jeho nejznámějších rolí.

V roce 2008 se pak ujal role slavného Franka Castlea alias Punishera ve snímku Kat: Válečná zóna (2008), posléze pak následovaly další akční snímky jako Benga v záloze (2010), Tři mušketýři (2011) a G.I. Joe 2: Odveta (2013). Pamatovat si ho mohou i fanoušci Marvelu. Stevenson se objevil i v prvních třech dílech Thora, kde ztvárnil Volstagga, jednoho z parťáků titulního boha hromu.

Na seriálový svět se ale nevykašlal. V roce 2012 se objevuje v sedmé sérii Dextera (2006) jako charismatický padouch Isaac Sirko, jenž je mezi fanoušky často považován za jednoho z nejlepších záporáků, kterého kdy slavný seriál o „hodném“ sériovém vrahovi představil. Následně se objevil i v pirátskému seriálu Pod černou vlajkou (2014), kde ztvárnil proslulého kapitána Černovouse.

A samozřejmě nesmíme zapomenout ani na jeho působení ve Star Wars. Nejenže v animované sérii Star Wars Povstalci (2014) propůjčil hlas Mandalorianovi jménem Gar Saxon, ale také ho uvidíme v nadcházejícím hraném seriálu Ashoka, kde ztvárnil tajemného temného Jedie Baylana Skolla. 

V posledních letech se Stevenson například objevil i v indické jízdě RRR jako hlavní záporák Scott Buxton. Před svou smrtí ještě stihl dokončit historický snímek 1242: Gateway to the West, kde převzal jednu z primárních rolí po Kevinu Spaceym.

Celkově má za sebou charismatický Stevenson kus poctivé herecké práce, na kterou by filmový a seriálový svět rozhodně neměl nikdy zapomenout.