Mary Harron, slavná kanadská režisérka Amerického psycha (2000), nám na začátku léta nadělí svou novou podívanou, kterou bude životopisný snímek Dalíland. A jak může být podle názvu zřejmé, zaměří se na příběh surrealistického malíře a grafika Salvadora Dalího. Na oficiální trailer se můžete podívat výše.

Ve filmu zavítáme do 70. let, ve kterých mladý asistent jménem James (Christopher Briney) padne do oka Dalímu (Ben Kingsley) a jeho ženě Gale (Barbara Sukowa). Zatímco Dalí na Jamesovi oceňuje jeho nadhled a úctu, Gale se líbí jeho mladistvá postava. Následně tak začne pro dvojici pracovat, čímž zabředne do jejich chaotického stylu života. James má ale zároveň dohlédnout na to, aby Dalí dokončil své obrazy pro nadcházející výstavu v galerii. Onen divoký a výstřední svět slavného malíře ho ale natolik okouzlí, že se z něho nebude chtít vrátit. 

Výše zmíněná režisérka Mary Harron taktéž uvedla, že snímek se především zaměří na poslední léta fascinujícího manželství mezi Dalím a jeho ženou, které se zdálo být pevné, ale následně se začne rozpadat. Taktéž se zdá, že snímek bude v určitých momentech skákat v čase, protože Ben Kingsley nebude jediným Dalího představitelem.

Jeho mladší verzi má totiž ztvárnit náš starý dobrý Ezra Miller, který se ve výše uvedeném traileru několikrát mihne. Nutno dodat, že produkce filmu začala ještě před dobou, kdy Miller začal blbnout na Havaji, přičemž Mary Harron ho navíc velice chválila. Dokonce o něm prohlásila, že to byl jeden z největších herců, s jakým měla tu čest pracovat, přičemž během produkce se choval profesionálně a ke všem velice mile. 

Scénář k filmu zpracoval John Walsh, který se například podílel na tvorbě první řady slavného seriálu Útěk z vězení (2006).

Dále se ve filmu dočkáme herců jako Tim Roth, Frank Dillane, Rupert Graves, Andreja Pejić, Alexander Beyer, Mark McKenna, Avital Lvova a Gavin Spokes.

Ve vybraných kinech se snímek objeví 9. 6. 2023, není ale známo, zda dorazí i do našich sálů.