I v našich končinách si bude chtít bezesporu spousta diváků zpříjemnit Vánoce filmovou klasikou Sám doma (1990). A se vší pravděpodobností s českým dabingem, protože na hlášku: ,,Harry, jdu do baráku!“ se zkrátka nezapomíná. Následné pokračování, tedy Sám doma 2: Ztracen v New Yorku (1992), momentálně nabízí služba Disney+, nicméně diváci z našich luhů a hájů si všimli, že u něho český dabing chyběl.

To se však před nějakou dobou konečně změnilo, takže pokud si budete chtít na Vánoce pustit obě dvě části Kevinova (Macaulay Culkin) slavného dobrodružství, Disney+ vám je nabídne v českém znění. I přestože dvojka byla oproti jedničce podstatě hůř hodnocená, mnoho diváků na ni nedá dopustit. 

O oba dva díly milované vánoční klasiky se postaral režisér Chris Columbus, scénář zas zpracoval John Hughes. Ten napsal i třetí díl z roku 1997, ve kterém však Culkin chyběl. A co si budeme povídat, žádný díl po dvojce už vlastně nestál za pozornost.

Ve druhém díle se dále objevili herci jako Joe Pesci, Daniel Stern, Catherine O'Hara, John Heard, Devin Ratray, Kieran Culkin, Tim Curry, Brenda Fricker a Eddie Bracken.