Loni v půlce podzimu zastihla svět velice smutná zpráva o smrti amerického herce Matthewa Perryho, který se nejvíce proslavil díky roli Chandlera z legendárního seriálu Přátelé (1994). Teprve 54letý herec byl nalezen mrtev ve svém domě v Los Angeles, přičemž tehdy se spekulovalo o tom, že by za celou tragickou událostí mohly stát srdeční problémy, které herce nějaký čas trápily. O nějaký čas později pak přišla zpráva o tom, že jeho úmrtí souviselo s užitím ketaminu, anestetika s psychedelickými vlastnostmi, které v jeho těle odhalila pitva.

Policie v Los Angeles nyní v souvislosti se smrtí herce obvinila hned pět lidí, mezi které patří i dva lékaři. Pětici mimo jiné podezírá z drogového spiknutí, přičemž dva z obviněných již skončili ve vazbě. Dále mezi obviněné patří i někdejší hercův osobní asistent Kenneth Iwamasa, od kterého Perry dostal několik injekcí drogy. Podle amerických médií už asistent svou vinu přiznal.

„Tito obvinění zneužili problémů pana Perryho se závislostí, aby se obohatili. Věděli, že to, co dělají, je špatné,“ uvádí prokurátor Martin Estrada.

Podle dokumentů, které byly představeny soudu, to vypadá, že Iwamasa a hercův známý jménem Erik Fleming dojednali pro Perryho dodávky ketaminu v hodnotě tisíců dolarů. Spolupracovat měli s již zmíněnými dvěma lékaři Markem Chavezem a Salvadorem Plasenciou, stejně tak i s jednou drogovou dealerkou jménem Jasveen Sangha, která vystupovala pod přezdívkou ,,ketaminová královna Los Angeles“. K dojednání mělo dojít týden před hercovou smrtí. Ketamin se používá jako anestetikum, nicméně stále častěji se v poslední době používá i k potlačení duševních problémů.

Vyšetřovatelé uvedli, že Perry podstupoval terapii ketaminem z důvodu depresí. Pitva však odhalila, že Perry měl v krvi hladinu látky, která se normálně používá k uvedení pacienta do narkózy. Silné účinky pak způsobily, že herec ztratil vědomí a utopil se v bazénu. Ke smrti podle všeho také přispěla ischemická srdeční choroba a účinky buprenorfinu.

Podle prokurátora si poté obvinění mezi sebou vyměňovali zprávy, v nichž o látce hovořili jako o příčině smrti. Svou roli v hercově tragické smrti se pak podle všeho snažili zakrýt. Zmínění lékaři už předtím také rozvíjeli skrze textové zprávy úvahy o tom, kolik by byl herec ochotný za ketamin zaplatit. Právě tito dva lékaři byli prvotními zdroji, od kterých Perry drogy kupoval za přemrštěné tisíce dolarů.

Následně přešel k jiným zdrojům, mezi které patřila i zmíněná „ketaminová královna“. Herec tak podle prokurátora zakoupil 20 ampulek drogy za 55 tisíc dolarů. Přitom by ho ale jedna ampulka ketaminu měla stát asi jen přibližně 12 dolarů.

Momentálně tak zmíněná pětice čelí obvinění ze zločinného spolčení za účelem distribuce ketaminu. Hlavním motivem tak měl především finanční zisk, nikoliv starost o hercovo zdraví.

Kromě Perryho osobního asistenta už také u soudu přiznali vinu hercův známý Erik Fleming a lékař Mark Chavez. Nicméně dealerka Jasveen Sangha a druhý lékař Salvador Plasencia, kteří skončili ve vazbě, vinu nepřiznali. Jaké následky tato pětice ponese, se každopádně budeme muset nechat překvapit. Soudní jednání by mělo pokračovat na konci měsíce.