Už za necelé dva týdny vstoupí do našich kin jeden z nejočekávanějších filmů letošního roku. Druhá část Duny se už pochlubila několika skvělými trailery, přičemž první reakce nešetří chválou. I v případě dvojky se může Duna chlubit také řádně hvězdným obsazením.

V rámci toho také nějakou dobu kolovaly zvěsti o tom, že se ve dvojce má objevit i Anya Taylor-Joy, která v posledních letech zazářila v titulech jako Poslední noc v Soho (2021), Menu (2022) a Seveřan (2022). Fanoušci si totiž na filmové databázi Letterboxd všimli, že mezi tituly, v nichž zmíněná herečka účinkuje, se nachází i pokračování Duny.

A na nedávné slavnostní premiéře filmu v Londýně se nám to opravdu potvrdilo. Anya Taylor-Joy si ve druhé Duně skutečně zahraje. Serveru EW to potvrdil i režisér Denis Villeneuve, který uvedl, že dalo opravdu hodně zabrat, aby tuto informaci udrželi v tajnosti. 

Není ale známo, koho přesně si herečka ve filmu zahraje, nicméně server Kotaku se domnívá, že by to mohla být Alia Atreides, sestra Paula (Timothée Chalamet) a dcera Lady Jessiky (Rebecca Ferguson). Jedná se o poměrně významnou postavu, která přijde na svět již jako psychicky dospělá žena. Holt uvidíme, zda se to po premiéře filmu potvrdí.

Jak již bylo řečeno, první reakce na film jsou především pozitivní. Chváleny jsou jak herecké výkony, tak i příběh a akční sekvence, kterých je zde o něco více, přičemž svou velkolepostí mají připomínat trilogii Pána prstenů. Tak snad se skutečně máme nač těšit! 

Počítat můžeme dále s návratem postav jako Chani (Zendaya), Gurney Halleck (Josh Brolin), Stilgar (Javier Bardem), Baron Harkonnen (Stellan Skarsgård) a Beast Rabban (Dave Bautista).

Mezi nováčky patří císař Shaddam Corrino IV. (Christopher Walken), princezna Irulan Corrino (Florence Pugh), Feyd-Rautha Harkonnen (Austin Butler) a Lady Margot (Léa Seydoux).

O režii se opět postaral Denis Villeneuve, který na scénáři pracoval spolu s Jonem Spaihtsem (Doctor Strange).

Očekávaná sci-fi k nám dorazí 29. 2. 2024.