Vypadá to, že v oblasti Star Wars knih se na příští rok pomalu, ale jistě rýsují žně pro příznivce filmových prequelů a doby, do níž jsou zasazené. Není to tak dávno, co jsme se dozvěděli o přípravách knihy Star Wars: The Living Force od Johna Jacksona Millera, která nabídne příběh o výpravě rady Jediů v době před událostmi filmu Star Wars: Skrytá hrozba. A nově bylo odhaleno, že o několik měsíců později, konkrétně 6. 8. 2024, dorazí na zahraniční trh další titul určený dospělým čtenářům - Star Wars: The Glass Abyss. Tento titul se pro změnu odehrává nedlouho po událostech Skryté hrozby.

The Glass Abyss konkrétně nabídne příběh, jehož hlavním hrdinou je mistr Jedi Mace Windu. Ten po smrti svého přítele Qui-Gona Jinna obdrží zprávu, v níž Qui-Gon žádá, aby Mace převzal povinnost chránit farmářský klan Sa’ad, jenž žije na nové planetě Megatos. Povrch kdysi pouštní planety byl v důsledku přírodní katastrofy proměněn ve vrstvu krásného, ale radioaktivního skla, a tak obyvatelé Megatosu musí žít v podzemí. A co víc, v tom podzemí bojují o nadvládu nad zbývajícími zdroji různé zločinecké klany.

Do této situace zasáhl Qui-Gon jako mladý Jedi a nakonec se mu podařilo ochránit klan Sa’ad, jehož členové mají schopnost udržet se při vědomí i ve spánku a tím komunikovat a koexistovat s divokými tvory v jejich blízkosti. Bývalý mistr Obi-Wana Kenobiho pak přísahal, že přijde na pomoc, kdykoliv to bude třeba. A po Qui-Gonově smrti je to právě Mace Windu, kdo se musí vydat na Megatos, splnit dávný slib, infiltrovat nepřátele klanu Sa’ad a zachránit Megatos před zločineckými šéfy. Jen aby se zapletl do složité sítě nepřátel a spojenců, která ho donutí dospět až na hranice kodexu Jediů.

Star Wars: The Glass Abyss má na svědomí Steven Barnes. Zajímavé je, že po Millerovi jde o dalšího autora, který se ve světě Star Wars literatury pohybuje už od dob, v nichž aktivně vznikaly dnes už nekanonické příběhy, které vycházejí pod značkou Legends. Barnes je konkrétně podepsán pod krátkou e-knihou The Hive a románem Star Wars: The Cestus Deception z éry Klonových válek. Oba tituly vyšly v anglickém originále v roce 2004.

Rok 2024 však může něco přinést i těm příznivcům prequelů, kteří raději čtou v češtině. Už 22. 1. 2024 Egmont na náš trh uvede young-adult knihu Star Wars: Královnin stín od autorky E. K. Johnston. Ta původně vyšla v roce 2019 pod názvem Star Wars: Queen's Shadow a Johnston na ni později navázala tituly Star Wars: Queen's Peril a Star Wars: Queen's Hope.

Vyjdou někdy i další dvě knihy česky? Kdo ví. Celá trilogie, která tak trochu skáče v čase, se každopádně zaměřuje na působení Padmé Amidaly jako královny Naboo i republikové senátorky. A Královnin stín se soustředí právě na období přechodu od jedné funkce k druhé. To dokládá i oficiální popisek Egmontu:

„Když Padmé Naberrie končí své druhé funkční období jako 'královna Amidala' z Naboo, nově zvolená královna Réillata ji požádá, aby zastupovala Naboo v Galaktickém senátu. Padmé neví, co všechno od ní nová role bude vyžadovat, ale díky své nejdražší přítelkyni – a dvojnici – Sabé může být na dvou místech najednou. A tak zatímco se Padmé vrhá po hlavě do politiky, Sabé se vydává na misi, která je blízká Padméinu srdci.

Noví kolegové ze Senátu na hlavní planetě galaxie Coruscantu hledí na Padmé se zvědavostí – a s podezřením kvůli její roli při sesazení předchozího kancléře. Společně se svými věrnými služebnicemi se Padmé musí naučit proplouvat zrádnou politikou, přizpůsobovat se novým situacím a vytvářet si novou totožnost mimo královnin stín.“

Jméno E. K. Johnston už přitom může být českým čtenářům a fanouškům Star Wars známé. Johnston je totiž podepsána také pod young-adult knihou s prostým názvem Star Wars: Ahsoka, jež u nás už vyšla v létě 2019. Tato kniha, která dějově volně navazuje na novější sezóny animovaného seriálu Star Wars: Klonové války, je ale poněkud zvláštní případ.

Přestože má formálně spadat do stávajícího kánonu ságy Star Wars, od doby originálního anglického vydání z roku 2016 byl knižní příběh jediské učednice Anakina Skywalkera už mnohokrát popřen nebo přepsán různými seriálovými projekty pod dohledem kreativního ředitele Lucasfilmu Davea Filoniho. A to navzdory tomu, že autorka měla při psaní vycházet z Filoniho poznámek a podkladů z doby, kdy byla poslední sezóna Klonových válek před svým návratem na Disney+ považována za zrušenou. Příběhům Padmé Amidaly se ale naštěstí nic takového zatím nestalo. Tak snad to tak i zůstane.