Pokud jde o romány ze světa Star Wars, které spadají do stávajícího kánonu, nakladatelství Random House Worlds (dříve Del Rey) už od roku 2014, kdy společnost Lucasfilm ten kánon naplno rozjela, sází hlavně na nové autory. Těch několik málo autorů, kteří do předaleké galaxie přispěli v minulosti něčím, co dnes považujeme za nekanonické, a kteří dostali ve stávající podobě světa Star Wars šanci, v něm obvykle moc dlouho nezůstali.

Kupříkladu slavný Timothy Zahn sice napsal šest skvělých knih o velkoadmirálu Thrawnovi, ale teď se zdá, že jeho služby už nebudou nadále potřeba. Taktéž oblíbený James Luceno skončil v roce 2016 s knihou Star Wars: Katalyzátor, která funguje jako prequel filmu Rogue One: Star Wars Story. A třeba o Paulu S. Kempovi jsme v rámci Star Wars nic neslyšeli od vydání v mnoha směrech nedotažené ostudy jménem Star Wars: Lords of the Sith z roku 2015.

Podobně je na tom John Jackson Miller, který se v oblasti románů z předaleké galaxie stavil naposledy v roce 2014, kdy vyšel titul Star Wars: Nový úsvit, prequel animovaného seriálu Star Wars Povstalci. Později do Star Wars světa přispíval převážně povídkami, jež lze najít v antologii Star Wars: Canto Bight či v povídkových sbírkách Star Wars: The Rise of the Empire, From a Certain Point of View a From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back. Přitom v rámci tzv. Legends kontinuity, do níž spadají všechny nekanonické záležitosti, byl dost aktivní. Miller má na svědomí třeba rozsáhlou komiksovou řadu Star Wars: Knights of the Old Republic, která má pochopitelně souvislost se stejnojmennou videoherní sérií, nebo sérii e-knih Lost Tribe of the Sith. Také je podepsán pod velmi úspěšným románem s prostým názvem Star Wars: Kenobi, který v minulosti vyšel i u nás, jen aby se velmi rychle a nenávratně rozprodal.

V průběhu tohoto týdne bylo ale oznámeno, že Miller se po necelých 10 letech přece jen k románům Star Wars vrátí. Server Gizmodo odhalil chystaný román pro dospělé čtenáře s názvem Star Wars: The Living Force. Jeho příběh je zasazen do doby rok před událostmi filmu Star Wars: Skrytá hrozba, kdy Qui-Gon Jinn otravuje radu Jediů tak dlouho s tím, že řád ztrácí kontakt s obyvateli galaxie, kterým má pomáhat, až se celá rada sebere a vyrazí na planetu Kwenn. Na Kwennu má totiž dojít k uzavření jednoho z posledních zbývajících jediských stanovišť z dob vrcholné Republiky. Toho se ale pokusí využít zdejší pirátské klany, jež se sjednotí a pokusí se celé vedení řádu Jedi naráz zlikvidovat.

John Jackson Miller tak dostal do rukou nejen Qui-Gona a jeho učedníka Obi-Wana Kenobiho, ale i celou radu Jediů. Do ní v době, do níž je kniha zasazená, patří Mace Windu, Yoda, Yaddle, Depa Billaba, Oppo Rancisis, Even Piell, Yarael Poof, Plo Koon, Eeth Koth, Saesee Tiin, Ki-Adi-Mundi a Adi Gallia. Miller slibuje příběh, v němž se podobně jako v jeho předchozích projektech pokusí o určitou kritiku řádu Jedi a o vyobrazení Jediů odříznutých od ostatních. The Living Force má také nabídnout přiblížení života ve Star Wars galaxii těsně před událostmi filmové ságy Skywalkerů z pohledu civilisty, příslušníka republikové armády nebo někoho z podsvětí.

O tom, jestli bude takový pohled dostatečně zajímavý, se budeme moci přesvědčit 9. dubna/apríla 2024, kdy Star Wars: The Living Force vyjde na zahraničním trhu. Jako vždy není jasné, kdy a jestli vůbec kniha může vyjít i v češtině, v každém případě přináší jedno zásadní zjištění - pokud jsme o nějakém dříve aktivním autorovi dlouho neslyšeli, nemusí to být nutně proto, že došlo k nějakému internímu konfliktu nebo k příliš velkým kreativním neshodám. Někteří mohou jednoduše čekat na to, až je zase nakladatel osloví s něčím, co je jako dělané právě pro ně. Doufejme tedy, že si Random House Worlds časem zase vzpomene i na Timothyho Zahna nebo Jamese Lucena.