Od premiéry druhého dílu Avatara, který ponese podtitul The Way of Water, nás dělí přesně týden. Už dlouho ale víme, že to nebude jediné pokračování veleúspěšné sci-fi, kterou nám James Cameron v roce 2009 nadělil. Těšit se tak můžeme nejenom na třetí, ale i čtvrtý a pátý díl. A kdo ví, pokud vše půjde dobře, Cameron připustil, že by mohl vzniknout i díl šestý a sedmý, o ty se už ale bude muset postarat někdo jiný. Zatím je ale plán takový, že Avatar 5 bude finálovým dílem série, přičemž dočkat bychom se ho měli až v roce 2028.

Jelikož je ale od nás pětka ještě na dlouhé míle vzdálená, o hlavním ději pochopitelně téměř nic nevíme. Ovšem teprve nedávno se producent a Cameronův dlouhodobý spolupracovník Jon Landau vyjádřil k tomu, na co bychom se vlastně mohli v Avatarovi 5 těšit. 

Landau odhalil, že součástí plánu pro pětku bude i cesta kmenů Na'vi, tedy původních mimozemských obyvatel planety Pandora, na matičku Zemi. Jmenovitě by se na domovskou planetu lidstva měla vypravit i Neytiri (Zoe Saldaña), která by se tak měla dozvědět víc o kultuře rasy, jež napadla její domov. Producent ale zároveň upřesnil, že se bude jednat pouze o určitou část filmu, tudíž celý děj se na Zemi patrně odehrávat nebude. Taktéž uvedl, že hlavním důvodem této dějové linky bude především Neytiri dokázat, že ne všichni lidé jsou chamtiví zloduši, kteří prahnou po bohatství její planety.

Co to tedy do budoucna znamená? Inu, možná i to, že vztahy mezi Na'vi a lidstvem se v příštích dílech patrně příliš nezlepší. Landau taktéž nezmínil, že by se k Neytiri připojil i Jake. Je snad možné, že hrdina zahyne v jednom z nadcházejících pokračování, což v Neytiri opět zažehne plamen nenávisti vůči lidem? To se necháme překvapit. Nápad zasadit Avatara 5 na Zemi je každopádně poměrně odvážný krok. Tak budeme doufat, že se vyplatí. Pokud na něj tedy skutečně dojde. 

Avatar: The Way of Water se v našich kinech každopádně objeví již příští čtvrtek. A my jsme velice zvědaví na to, zda se Cameronovi splní jeho sen s tržbami, které by měly ideálně překročit 2 miliardovou hranici. Box office filmu možná také určí, zda se nějakého Avatara 5 v budoucnu vůbec dočkáme.

První reakce na film jsou každopádně nadšené, přičemž někteří, kteří už dvojku zhlédli, prohlásili, že svou kvalitou dokonce překonává jedničku. My se o tom budeme moci sami přesvědčit už zanedlouho.

Premiéra filmu je stanovená na 15. 12. 2022.