Indiana Jones a nástroj osudu, nejnovější a vysoce pravděpodobně i poslední snímek z filmové série o odvážném americkém archeologovi, v kinech moc nezáří. I když recenze byly spíše pozitivní, světoznámý doktor historie má prostě svá nejlepší léta za sebou nejen ve svém fiktivním životě, ale i na stříbrném plátně. Stále je tu ale možnost nového seriálu, nebo ne?

Před rokem přinesl server The Wrap zprávu o tom, že Lucasfilm pracuje na novém seriálu ze světa Indiany Jonese. Místo nám dobře známého archeologa s kloboukem a bičem se ale měl zaměřit na Abnera Ravenwooda, profesora archeologie, který mladého Jonese učil. O Abnerovi jsme poprvé slyšeli hned v prvním filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy, kde se Indy setkal a měl románek s Abnerovou dcerou Marion. Byl to právě Ravenwood, který učinil první kroky k nalezení archy.

V naši recenzi dostal nový Indiana Jones 7/10

Plánovaný seriál nám měl ukázat Abnera Ravenwooda v jeho mladých letech, když vyučoval skupinu nadějných mladých archeologů ještě předtím, než se mu pod ruku dostal mladý Indiana Jones. Na sérii měli pracovat i kreativní lidi stojící za posledním filmem. Teď to ale se seriálem není tak jisté. Rozpovídal se o tom režisér posledního filmu James Mangold pro Happy Sad Confused podcast Joshe Horowitze: „Viděl jsem nějaké věci, které pro ten seriál připravovali, ale mám dojem, že to celé bylo pouze na úrovni spekulací. Ale nemělo to nic společné s Indanou Jonesem. Byl to stejný svět, ale zároveň nebyl.“

Nešlo by přitom o první seriál z tohoto světa. I v našich končinách byl kdysi vysílán seriál Mladý Indiana Jones, který nám ukázal divoké mládí slavného archeologa. Dospívajícího Indyho zde ztvárnil Sean Patrick Flanery. Courey Carrier ztvárnil jeho dětskou verzi, která chodila po světě se svým otcem. V původní verzi seriálu, která se k nám ale nikdy nedostala, se objevil i George Hall jako starý doktor Jones v důchodu, který v nějakém bodě svého života přišel o oko. Vzhledem k tomu, že nejnovější film nic takového neukázal, jde dnes pravděpodobně o nekanonickou verzi slavného archeologa. V jedné z epizod se dokonce objevil i samotný Harrison Ford.

Ten se ale s rolí proslulého archeologa posledním filmem navždy rozloučil. Potvrdil to nejen samotný herec, ale také současná prezidentka Lucasfilm, Kathleen Kennedy: „Je to Harrisonův poslední snímek. Tak se koukáme na Indyho franšízu. Tedy, kdybychom něco případně dělali, možná by to bylo pouze formou televizního seriálu, ale neděláme nic, co by nahradilo Indianu Jonese.“

Vzhledem k nepříliš lichotivým číslům návštěvnosti u nového Indyho to tentokrát v Disney asi skutečně myslí vážně a nejenže se snad žádného podivného rebootu série tak brzy (a snad nikdy) nedočkáme, ale nejspíše neuvidíme ani ten slibovaný seriál.

O sérii Mladý Indiana Jones jsme více mluvili zde