Upíři již dávnou nejsou těmi krvelačnými monstry, která strašila čtenáře Drákuly Brama Stokera na úplném konci 19. století. Série Stmívání je romantický příběh pro dospívající dívky, české Bratrstvo krve dělá z upírů akční hrdiny bojující proti mimozemské invazi a komiksová série Blade zase tyto mýtické nemrtvé zasazuje do superhrdinského univerza Marvelu.

I přes velký vývoj upírů v knihách, komiksech, seriálech, filmech a videohrách se jednou za čas najde tvůrce, který respektuje východoevropský folklór a starou hororovou literaturu. V roce 1992 přišel s celkem mrazivým příběhem americký spisovatel Dan Simmons, autor kultovní sci-fi série Kantos Hyperionu. A právě jeho upírský román se v následujících dnech dočká nového českého vydání.

Kniha s českým názvem Děti noci začíná v zapadlém sirotčinci v postkomunistickém Rumunsku, kde těžce nemocný chlapec dostane krevní transfuzi nakaženou virem HIV. Ta mu však neuškodí, ale naopak pomůže. „Pro imunoložku Kate Neumanovou může být imunitní systém tohoto dítěte klíčem k vyléčení rakoviny a AIDS. Proto Kate dítě adoptuje a vezme si ho domů do Spojených států.“

Malému Joshuovi ale krev nepomohla, protože by měl extrémně silný imunitní systém, ale protože je pokrevně propojený se starověkým klanem a jeho legendárním vůdcem Vladem III., původním Drákulou. A právě jeho agenti dítě unesou zpět do Rumunska. „Navzdory nevelké pravděpodobnosti úspěchu i krutým nepřátelům – jak lidským, tak upířím – se Kate a její spojenec, otec Mike O’Rourke, vkradou do Rumunska, aby získali své dítě zpět.“

I přesto, že Děti noci respektují upírský mýtus více než většina ostatních knih, od původního Drákuly Brama Stokera se samozřejmě odlišují, a to nejen díky zasazení do 90. let minulého století. Kromě klasické napínavé zápletky se autor v knize hluboko ponořil do medicinské problematiky a do historie Vlada Napichovače. Ve finále se tak jedná o uvěřitelnější podání upírského mýtu, které sice nepatří mezi to nejlepší, co Dan Simmons napsal, ale stále se jedná o velmi dobré čtení pro fanoušky odborněji podané fantastiky.

Pokud mezi takové lidi patříte, určitě vás zajímají podrobnosti o novém českém vydání. Po nakladatelstvích Perseus a Laser se tentokrát otěží chytilo nakladatelství Fobos. To pro fanoušky připravilo novou obálku a také pevnou vazbu, kterou disponoval i starší výtisk od Laseru. Informace o překladateli jsou ale zatím neznámé. Je tedy otázkou, jestli bude nové vydání obsahovat českou lokalizaci Milana Žáčka, nebo úplně nový překlad od někoho jiného.

Třetí české vydání románu Děti noci by se mělo v prodeji objevit již 7. července/júla 2022.