Nakladatelství Argo se před čtyřmi lety vydalo na dlouhou pouť, když se rozhodlo vydat v reedici a v nových překladech jednu z historicky nejzásadnějších sci-fi ság od mistra v oboru Dana Simmonse. Mám na mysli Kantos Hyperionu, který je rozdělený do čtyř děl – Hyperion, Pád Hyperionu, Endymion a Endymionův Vzestup.

Zatímco první dva díly se odehrávají v dobách 28. století, kdy lidstvo už dávno zničilo planetu Zemi a rozprostřelo se po dalších planetách, které jsou propojené Sítí pod vládou federativní organizace s názvem Hegemonie člověka, tak Endymion navazuje na předchozí dvě knihy, ale časově je posunutý o 272 let po událostech v Hyperionu. A právě na začátku února 2021 je sága ukončena vydáním čtvrté knihy s názvem Endymionův vzestup.

Jednou ze zajímavostí je, že v původním vydání z roku 1997 neslo název trochu odlišný, a to Vzestup Endymionu, který mi přijde pocitově o něco lepší, ale taky může jít o mé staromilecké povzdechnutí. Nová vydání také přicházejí se zcela novým překladem. Na celé sáze se podíleli čtyři překladatelé. Poslední dva díly si vzal pod patronát Petr Kotrle a jako jediný z nových překladatelů je podepsán alespoň pod polovinou série.

Anotace knihy vypadá takto:

Opět zavítáme do spletité budoucnosti, jež se zrodila z chaosu po zániku lidské Hegemonie, budoucnosti ovládané katolickou církví a umělými inteligencemi Technojádra. Znovu nás pohltí propletené příběhy Raula Endymiona a Aeney, mladé ženy zrozené ze spojení lidské matky – Browne Lamie – a reinkarnace Johna Keatse v těle kybrida. Aenea je ve vesmíru něčím novým, bodem, v němž se stýkají odlišné formy existence. Byla pověřena mimořádně obtížným úkolem – přesměrovat vývoj lidského druhu.

I když časově jsou obě poloviny děje oddělené, tak spolu velmi úzce souvisí a vše, co bych mohl říct o ději nad rámec anotace, by mohlo být bráno jako obří spoiler a tomu bych se chtěl vyhnout. Musí vám stačit mé doporučení, že pro každého milovníka scifi, by dílo Dana Simmonse měla být povinnost.

Sám čtvrtý díl je ověnčen několika cenami. Tou nejvýznamnější je Locus Award z roku 1998 za nejlepší science fiction novelu. Byl dokonce nominován na Cenu Hugo.

Argo se snažilo do poslední knihy nacpat i bonus v podobě povídky Sirotci ze šroubovice, ale kvůli přemrštěným finančním požadavkům agentury zastupující Dana Simmonse z toho sešlo. Nicméně je možné, že o Sirotky fanoušci nepřijdou. Sám autor se chce do světa Hyperionu ještě vrátit a chystá tematickou sbírku povídek, kde by tato nemusela chybět, ale to ukáže až čas.