Legendární režisér a scenárista George A. Romero patřil zcela jednoznačně mezi největší mistry zombie hororu. Jeho celovečerní prvotinou se v roce 1968 stal kousek Noc oživlých mrtvol, který byl v mnoha ohledech přelomový. Do té doby byl termín ,,zombie“ především používán pro lidi, kteří byli očarováni určitým Voodoo rituálem, zmíněný snímek ale výrazně přispěl k tomu, aby se význam tohoto slova změnil v obživlou mrtvolu, která hoduje na lidském mase.

Romero u zombie tematiky zůstal i v následujících letech. O deset let později nám nadělil původní verzi Úsvitu mrtvých (1978), poté přišel komornější Den mrtvých (1985), po novém tisíciletí přišla Země mrtvých (2005), následně Deník mrtvých (2007), který si pohrával s found footage formátem, a konečně Survival of the Dead, jenž byl zároveň posledním filmem, který Romero před svou smrtí v roce 2017 natočil.

Romero za sebou zkrátka a dobře zanechal pořádný kus nemrtvé práce. Jeho odkaz ale bude pokračovat dál. A to i přestože už není mezi námi. 

Ne, Romero skutečně nevstal z mrtvých jako nějaká skutečná zombie, místo toho ale na jeho výše zmíněnou filmovou sérii naváže snímek, který ponese název Twilight of the Dead, což lze do češtiny přeložit jako Soumrak mrtvých (neplést si ze stejnojmennou komedií od Edgara Wrighta a Simona Pegga). Romero námět pro film napsal už v roce 2017, ovšem už ho bohužel nestačil dokončit. Podle všeho se ale mělo jednat o skutečné zakončení celé jeho filmové zombie série. Snímek ale nakonec přece jenom vznikne.

Členové Romerovy rodiny spojily síly s Roundtable Entertainment, aby společnými silami Romerův nedokončený snímek představili fanouškům. O celém projektu se začalo mluvit už v roce 2021, ovšem nyní se věci patrně konečně daly pořádně do pohybu. Scénář dokončili Joe Knetter, Robert Lucas a Paolo Zelati, přičemž první klapka by měla padnou ještě letos v Portoriku.

Příběh by se měl ponořit do temné podstaty lidstva z pohledu posledních žijících lidí na Zemi, kteří na tropickém ostrově uvízli mezi frakcemi nemrtvých. Opět nás tak čeká jaksepatří hrozivá zombie podívaná, která nám nabídne i určitý sociopolitický komentář. 

Je zajímavé, že i přestože Hollywood sužuje stávka herců a scenáristů, celý projekt to evidentně nebrzdí. Pokud tedy půjde vše dobře, v následujících měsících bychom se mohli dozvědět nejenom jméno režiséra, ale i herců, kteří se ve snímku objeví.

Na celý projekt dohlíží i Suzanne Romero, vdova po zesnulém režisérovi, která se podle svých slov už nemůže dočkat, až natáčení započne. Zatím ovšem nevíme, kdy bychom se filmu mohli dočkat.