Značka Živí mrtví se pro stanici AMC stala učiněným zlatým dolem. I přestože seriál skončil v roce 2022 po své 11. řadě, na jeho úspěch navázalo hned několik spin-offů, které se také mohou chlubit skvělou sledovaností. Mnozí už asi také vědí, že celý seriál vychází z komiksové předlohy, který společně vytvořili Robert Kirkman a Tony Moore.

A právě Kirkman se už na začátku roku nechal slyšet, že by jednoho dne rád viděl i animovanou adaptaci, která by tentokrát byla o něco věrnější předloze. To si komiksový autor přeje i nadále, nedávno ale také odhalil, proč k něčemu takovému zatím dojít nemůže.

Kirkman by sice byl z animované verze nadšený, ale domnívá se, že dokud od AMC nezíská zpět práva na celou značku, tak na ni nedojde. Zároveň ale uvedl, že v předchozích letech se už o případné animované verzi mluvilo, přičemž by si něco takového přálo i hodně fanoušků. 

Dokud budou ovšem hrané tituly AMC vydělávat, práva Kirkmanovi zpátky do klína zřejmě nepřistanou. Animovaná adaptace původních komiksů by navíc byla v podstatě rebootem, ovšem zmíněná stanice chce evidentně zůstat v univerzu, který vznikl s příchodem seriálu. V budoucnu se tak například dočkáme druhých sezón pro spin-offy Dead City a Daryl Dixon, které vyšly minulý rok. A další řady budou možná následovat.

Případná animovaná verze by samozřejmě mohla existovat nezávisle na hraných seriálech, ale momentálně se zdá, že AMC o nic takového nemá zájem. Alespoň prozatím. Nepochybně se ale bude snažit celou značku dál co nejvíce ždímat, tudíž pokud výrazně klesne zájem o hrané verze, stanice by mohla na animovanou předělávku kývnout. 

O animovanou adaptaci je mezi mnohými fanoušky zájem také proto, že hraný seriál některé události z komiksové předlohy změnil nebo vůbec nezahrnul. Týká se to třeba celkovou povahou a smrtí určitých postav, například Andrea se stane Rickovou milenkou a dotáhne to až do války se Šeptači, fanouškovský miláček Daryl se zas v komiksech vůbec neobjevil.

Původní komiksová série z roku 2003, která dospěla ke svému konci v roce 2019, se skládá ze 193 čísel.